Zeci de site-uri din Romania, infectate cu Bad Rabbit! Virusul a facut sute de mii de „victime” pana in prezent!

5274

 

Peste 40 de siteuri din Romania au fost infectate cu Bad Rabbit, un virus nou care a facut sute de mii de victime in Rusia si Ucraina.

Site-urile au fost folosite ca platforme pentru transmiterea virusului catre alti utilizatori. Bad Rabbit, adica “Iepurele Rau” cripteaza datele victimelor.

Specialistii in securitate cibernetica sustin ca atacul masiv cu noul virus a pornit pe 24 octombrie. Atunci au fost infectate primele 3 siteuri: o firma din Petrosani, un blog de design grafic din Bucuresti si pagina unei reviste.

Acestea au ramas functionale, insa vizitatorii aflau ca trebuie sa descarce un fisier ca sa poata vizualiza corect contionutul. Unul dintre programele folosite a fost Adobe falsh. Odata instalat, fisierele victimei sunt criptate si pe ecran apare un mesaj de rascumparare: 300 de dolari si un timp limita in care trebuie facuta plata.

Bogdan Botezatu, specialist amenintari cibernetice Bitdefender: “Se presupune in acest moment ca atacul vizeaza distrugerea unor date si scoaterea din functiune a unor calculatoare decat castiguri financiare.”

Pe fir a intrat si Centrul pentru Securitate Cibernetica din Bucuresti, care a descoperit ca atacul este amplu, pentru ca zeci de site-uri de la noi din tara au fost atacate.

Mihai Rotariu, consilier in sercuritate cibernetica CERT.RO:
“Specialistii CERT.RO au descoperit alte 46 de siteuri, de domenii .ro – nu stim daca sunt din Bucuresti sau Cluj, proprietarii pot fi oriunde.”

Exista o solutie ca sa scapati de pericolul infectarii cu acest virus.

Mihai Rotariu, consilier in securitate cibernetica: “Sa iti pui antivirus si sa descarci updateuri doar de pe siteurile acreditate.”

Daca totusi ati fost atacat, nu platiti rascumpararea, intrucat ii veti ajuta pe hackeri sa obtina resurse pentru alte atacuri si mai periculoase, arata protv.