Veste buna pentru romani! Valabilitatea pasapoartelor se extinde la 10 ani! Care este conditia!

684

Guvernul a aprobat in sedinta de joi proiectul de lege privind extinderea termenelor de valabilitate a pasapoartelor la 10 ani in cazul persoanelor care au implinit varsta de 25 de ani si la cinci ani pentru cei cu varste intre 12 si 25 de ani, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Nelu Barbu.

„In sedinta de Guvern de astazi a fost propus si adoptat un proiect de lege privind extinderea termenelor de valabilitate a pasapoartelor si conditiilor de emitere a acestora. Asadar, valabilitatea pasapoartelor simple electronice va fi extinsa la 10 ani, fata de cinci in ani in prezent, in cazul persoanelor care au implinit varsta de 25 de ani. Pentru persoanele cu varsta intre 12 si 25 de ani, pasaportul simplu elctronic va fi valabil cinci ani, iar pentru cei cu varsta de pana in 12 ani – pasaportul simplu electronic va fi valabil trei ani”, a precizat Nelu Barbu, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Purtatorul de cuvant al Executivului a subliniat ca masurile cuprinse in proiectul de lege vizeaza fluidizarea activitatii serviciilor de pasapoarte prin „scaderea numarului de solicitari pentru eliberarea documentelor”.

De asemenea, a spus Nelu Barbu, proiectul de lege are in vedere reevaluarea cadrului normativ care reglementeaza eliberarea pasaportului simplu temporar.

„Pentru eliberarea unui astfel de document, deci pasaport simplu temporar, trebuie sa existe situatii de urgenta obiective, determinate de motive de sanatate, familiale sau profesionale in care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pasaport simplu electronic. Aceasta urgenta va trebui dovedita in momentul depunerii cererii de eliberare a pasaportului simplu temporar. Pentru situatiile in care se solicita eliberarea unui pasaport simplu temporar in scopul deplasarii minorului in strainatate, e o chestiune foarte importanta, pentru studii sau concursuri oficiale organizate de institutii straine a fost eliminata obligatia ca documentele doveditoare sa fie autorizate de o autoritate administrativa romana. Un copil care merge la un concurs international poate veni cu dovada ca merge la concurs, nu trebuie sa existe celebra stampila”, a aratat Barbu.

El a mai spus ca persoanele care, din „orice motive”, nu doresc eliberarea unui pasaport simplu electronic pot solicita eliberarea unui pasaport simplu temporar care le va fi eliberat in intervalul in care se emite pasaportul simplu electronic. „Sunt persoane care nu doresc un pasaport electronic si pot obtine un pasaport temporar. Daca nu este urgent, nu va mai fi eliberat in regim de urgenta”, a precizat Nelu Barbu.

Sursa: Agerpres