Veste buna! Medicamente noi pe lista celor compensate si gratuite

628

Guvernul a aprobat includerea a 16 molecule noi in lista de medicamente compensate si gratuite de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala.

Potrivit Ministerului Sanatatii, medicamentele nou introduse sunt destinate pentru tratamentul mai multor afectiuni: tuberculoza, afectiuni oncologice, astm bronsic, poliartrita reumatoida, HIV/SIDA, dermatita atopica grava.

3 dintre moleculele introduse in lista de medicamente gratuite sunt destinate tratamentelor pentru afectiuni oncologice: leucemie limfoblastica acuta, mielom multiplu si mielom multiplu recidivant.

Un numar de 9 molecule sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente.

Cele 9 molecule noi se adauga celor 21 de denumiri comune internationale (DCI), utilizate in tratamentul bolnavilor cu TB BK sensibila sau multidrog – rezistenta care se afla in lista de medicamente compensate 100% care se acorda bolnavilor inclusi in Programul national de tratament al bolnavilor cu tuberculoza. ”Rezultatele ultimilor ani demonstreaza o ameliorare a indicatorilor epidemiologici specifici bolii in tara noastra, urmare a derularii mai multor programe de combatere a acestei afectiuni”, se arata intr-un comunicat al Ministerului.