Veste buna! Finantele vor sa usureze restituirea taxei auto

543

Ministerul Finantelor Publice a facut public un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a OUG 52/2017 in sensul simplificarii procedurii pentru restituirea taxei auto. Persoanele care solicita restituirea sumelor platite in contul taxei auto nu vor mai fi obligate sa anexeze la cerea de restituire documentele care sa dovedeasca efectuarea platilor si nici copiile cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare.

„Modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, cu completarile ulterioare are la baza ratiuni de simplificare a procedurii administrative de restituire a taxelor in cauza, intrucât datele privitoare la plata taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule/taxei pe poluare pentru autovehicule/taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule/timbrului de mediu pentru autovehicule pot fi verificate de organul fiscal in baza de date pe care o detine. De asemenea, organul fiscal central poate verifica informatiile privind datele de identificare ale autovehiculului si cele referitoare la inmatricularea acestuia, indicate de contribuabil in cererea de restituire, prin interogarea, pe baza protocoalelor existente, a bazelor de date ce apartin altor institutii”, se precizeaza in Nota de fundamentare care insoteste documentul.

Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea României la Uniunea Europeana. La acea vreme, taxa de prima inmatriculare se calcula in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificata, iar Guvernul a scazut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atât la reinmatricularea masinilor inregistrate in România inainte de 1 ianuarie 2007, cât si pentru cei care aduceau masini din Vest. incepând cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendata pâna la 31 decembrie 2012, iar persoanele care platisera deja urmau sa primeasca banii inapoi.

Din 15 martie 2013 intra in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto este calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017, dupa ce Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis, pe 9 iunie 2016, ca acesta este ilegal.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a declarat, la jumatatea acestei luni, ca nicio taxa de timbru nu va fi lansata in perioada urmatoare, dar in momentul in care se va iesi cu o formula aceasta trebuie sa fie realista, pe principiul „poluatorul plateste”.