Un roman este intre primii 100 de savanti ai lumii! Vezi teoria lui care a uimit lumea!

14004

Savantul Adrian Bejan, absolvent al MIT si profesor la Universitatea Duke (Carolina), este recunoscut, la 68 de ani, ca un adevarat apostol al Teoriei Constructale, care descrie „tiparul“ dupa care actioneaza natura in evolutia fiecarei rase. Descoperirea este cu atat mai uimitoare cu cat romanul este cercetator in termodinamica.

Genialul roman Adrian Bejan (68 ani), un om de exceptie, parintele teoriei rasiale moderne (asa numita Teorie Constructala), care traieste de ani buni in Statele Unite si care este plasat de toate marile publicatii stiintifice si de toate marile universitati ca fiind unul dintre primii 100 de savanti ai lumii.

Adrian Bejan s-a nascut pe 24 august 1948, la Galati, intr-o familie de intelectuali, tatal fiind medic veterinar, iar mama farmacista, oameni cu gandire progresista, mai ales ca erau pregatiti si formati in perioada anterioara comunismului.

Dupa cum avea avea sa recunoasca ulterior savantul, inca din copilarie a invatat ca nu exista diferente intre civilizatii, chiar daca ideologii bolsevici, stapanii din acele vremuri ai Romaniei, vorbeau insistent despre superioritatea „omului de tip nou”. Comunist, adica. Aceasta flexibilitate in gandire (avea sa spuna, multi ani mai tarziu, ca „n-am simtit nicio diferenta, n-aveam perceptia despre conceptul Est si Vest”) au si fost motivul pentru care, plecat in Statele Unite la varsta de 19 ani (apoi stabilit acolo), romanul avea sa se integreze firesc in cultura si mediul specifice american.

In 1968, pe cand era student in anul II la Politehnica din Galati, la Facultatea de Inginerie Mecanica (dupa ce, mai inainte, absolvise Colegiul National „Vasile Alecsandri”), a castigat o bursa la celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT), iar in 1971 a reusit sa absolve cu rezultate remarcabile renumita universitate americana. in 1975 si-a doctoratul in inginerie mecanica, perioada despre care avea sa povesteasca ulterior, pentru National Geografic, ca nu a fost deloc usoara.

„In 1972, cand m-am plans profesorului J. L. Smith, indrumatorul meu de doctorat de la Massachusetts Institute of Technology, ca ma simt atat de ignorant in comparatie cu colegii mei mai varstnici si mai avansati, mi-a spus ca ignoranta poate fi un avantaj extraordinar, cu conditia sa fii inventiv”, declara savantul.

In 1984 devine profesor cu catedra intreaga la prestigioasa Universitate Duke (Carolina de Nord), la Departamentul Inginerie Mecanica si stiinta Materialelor, cu care colaboreaza si in prezent.

Acolo avea sa puna la punct, de altfel, incepand de prin 1990, primele „caramizi” ale teoriei constructale.

Pentru a putea intelege pe deplin lucrurile se cuvine sa facem o paranteaza pentru a explica, evident, cu cuvintele profesorului Adrian Beja, principiile de baza ale Teoriei Constructale. „Legea constructala se refera la un fenomen universal din natura: generarea configuratiilor de curgere. Atat prin organismele vii, cat si prin structurile fizice neinsufletite circula felurite fluide: apa, aer, seva, sange, fluxuri electrice si calorice. in tranzitul lor, fluidele au tendinta de a curge mai usor, pe cai de mai mare acces”, explica savantul roman.

Teoria Constructala formulata de Adrian Bejan spune, in esenta, ca pentru ca un sistem macroscopic de marime finita sa supravietuiasca in timp, configuratia sa trebuie sa evolueze astfel incat sa ofere cel mai bun acces pentru curentii care curg prin el. „in biologie, ne-am obisnuit cu gandul ca supravietuieste intotdeauna organismul cel mai bine adaptat.

Dar „cel mai bine adaptat“ are, din perspectiva legii constructale, un sens fizic clar: este acel design animal in interiorul si exteriorul caruia curentii curg cel mai usor, iar curgerea locomotiei animale este cea mai eficienta, asigurand functionarea motorului viu cu un consum mai mic de energie, deci de hrana”, detaliaza Adrian Bejan, in lucrarile sale. Profesorul Adrian Bejan la Universitatea din Lyon SURSA FOTO Duke University Fenomenul generarii de configuratii de curgere este explicat de savant ca fiind un „film de animatie”, unde un cadru este inlocuit de un altul, in care curentii curg cu mai mare usurinta.

„Legea constructala nu contine termeni precum optim, maxim, minim, entropie si nu are in vedere un proiect final sau un dat perfect, predestinat, al lucrurilor. Este o suma de observatii conform carora filmul animat al desenelor curgerii, filmul evolutiei, ruleaza intr-o directie unica, fapt ce poate fi exprimat in termeni fizici, de timp si configuratie, de pilda”, explica Adrian Bejan in cartea sa „Shape and Structure, from Engineering to Nature” („Forma si structura, de la inginerie la natura“) – Cambridge University Press, 2000.

Si daca tot a venit vorba de publicatii, sa spunem ca Adrian Bejan a publicat, pana acum, 24 de carti si peste 530 de articole. Cum i-a venit ideea Poate parea suprinzator ca un cercetator din domeniul fizicii (mai exact, al termodinamicii) poate formula o teorie atat de valoroasa pentru biologie, insa trebuie sa stiti ca exista un punct alfa, in care converg cele doua notiuni.

In perioada liceului si a facultatii, romanul a fost un excelent jucator de baschet (la un moment dat a fost chiar selectat in unul dintre loturile nationale de juniori ale Romaniei) acesta fiind declicul care l-a facut sa se gandeasca motivul pentru care sportivii albi si cei de culoare au performante diferite in sporturi diferite. „De fapt, jocul cu mingea este un fenomen constructal, de generare de configuratie de curgere a mingii, de la teren – adica o arie la cos – adica un punct –, prin interventiile mai multor participanti care vor acelasi lucru: ori sa faciliteze, ori sa blocheze curgerea.

La fel se petrec lucrurile si in designul societatii si al globalizarii, care sunt de fapt cele mai recente ramificari ale teoriei constructale”, explica savantul. inca din anii 1990, Adrian Bejan lucra la cercetari de design fundamental, adica configuratii noi pentru sistemele de racire destinate echipamentelor electronice.

Pentru cei care nu cunosc conceptul, acestea sunt obiecte cubice sau plate (cum ar fi laptopurile, sa zicem), care genereaza caldura in intregul lor volum si trebuie racite. in ele, caldura se scurge dinspre volum catre un punct de „varsare“, nu omogen, ci printr-o retea ce se ramifica succesiv, exact ca un bazin hidrografic, dupa cum avea sa scrie mai tarziu profesorul. „in 1995 asistam la Nancy la o conferinta pe teme de termodinamica, prezidata de laureatul Nobel Ilya Prigogine.

El a spus la un moment dat ca structurile de curgere de forma unui arbore sunt nondeterministe, adica nu pot fi prezise pe baza unui principiu. Am fost uluit: pe biroul meu, la Durham, toate desenele mele cu retele in forma de arbore, legate de distributia caldurii, proveneau din principiu, nicidecum din faptul ca ma uitasem la natura si o descriam, o replicam, asa cum face replicarea fractala, de exemplu.

Asta ar fi insemnat empirism. Dar varianta mea reprezinta teoria”, a explicat Bejan pentru National Geografic. „si iata cum eu, un anonim, dar cu desenele curgerii mele sub brat, ma simteam provocat sa contrazic un laureat Nobel! Am decis in acel moment sa dezvolt ideea si sa comunic principiul intregii comunitati stiintifice. in avionul in care am zburat de la Nancy am scris principiul legii constructale”, a mai povestit Adrian Bejan. Savantul de origine romana este unamim recunoscut acum, de intreg mapamondul, ca u revolutionar al teoriei evolutiei. Are 16 titluri Honoris Causa de la universitati din 11 state ale lumii (printre acestea s enumara, evident si Universitatea „Dunarea de Jos din Galati. in 2011, atunci cand l-a invitat ca membru de onoare, Academia Romana il descria ca fiind „cel mai activ si vizibil termodinamician tehnic din lume, inventatorul legii constructale in natura, singurul roman pe lista celor 100 cei mai citati din lume in inginerie”.

Sursa: Adevarul