Un roman conduce tranportul public din capitala Emiratelor Arabe Unite! Arabii ii dau pe mana peste 1,5 miliarde de euro!

1738

Un roman a preluat managementul transportului public din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Oradeanul Istvan Csuzi (57 de ani), fostul director al societatii de transport local din Oradea, are planuri marete: proiectarea si implementarea unui sistem de transport cu tramvaie suspendate sau a unui metrou, pentru care autoritatile din Abu Dhabi aloca 1,5 miliarde de euro.

Oradeanul Csuzi Istvan este de profesie inginer electronist, cu doctorat in eficientizare energetica, iar experienta in managementul sistemelor de transport public a dobandit-o prin auto-perfectionare. Vorbeste fluent engleza, dar se descurca si in franceza si germana, pe langa maghiara si romana.

in 2009, Istvan Csuzi prelua conducerea transportului public din Oradea (OTL). A venit din mediul privat, lucru care, sustine el, l-a ajutat mult in gestionarea problemelor administrative, reusind sa aiba o relatie buna cu angajatii, dar si sa dezvolte transportul public din oras. in cei opt ani cat s-a aflat la conducerea regiei oradene, Csuzi Istvan a ajuns sa fie cunoscut ca un profesionist pe plan mondial, din 2013 el detinand si functia de vicepresedinte al Organizatiei Mondiale a Transportatorilor Publici. in 2016 si-a facut public CV-ul, iar in februarie 2017 a primit o oferta de nerefuzat, arata Adevarul.

“Ma bucur ca in Oradea am reusit sa dezvoltam reteaua de transport public si sa asiguram acest transport la timpul potrivit. Oradea se poate compara cu orase importante din Europa. Rezultatele s-au auzit pana departe. Anul trecut mi-am facut public CV-ul, am referinte foarte bune, iar in februarie am fost contactat ca se elibereaza postul de director general din Abu Dhabi si daca sunt interest de acel post. A fost o oferta foarte tentanta. Am avut cativa pasi de urmat, iar dupa interviul pe Skype am fost chemat personal la Abu Dhabi pentru discutii. Mi s-au prezentat care sunt asteptarile, am fost verificat, si mi s-a comunicat ca sunt castigatorul postului. Am semnat contractul, astfel ca incepand cu data de 1 Mai am plecat”, a declarat Csuzi Istvan. Contractul a fost semnat pe o perioada nedeterminata, cu o perioada de acomodare de sase luni, astfel incat sa se poata obisnui si integra cerintelor si nevoilor din Abu Dhabi. “Oferta primita nu a putut fi refuzata, din mai multe puncte de vedere. Este o provocare sa conduci transportul public dintr-un oras de zece ori mai mare. Astazi exista doar sistem de autobuz cu 58 de linii, dar in urmatorii cinci ani este necesara introducerea metroului sau tramvaiului. Este o provocare din punct de vedere profesional, dar sunt convins ca atat experienta mea, cat si cunostintele mele vor fi necesare pentru a putea desfasura activitatea intr-un mod eficient. Am o mica retinere fata de clima, dar daca sanatatea imi va permite sunt convins ca nu voi avea probleme”, sustine oradeanul. Alte nivele, alte cifre Romanul ocupa in Abu Dhabi postul de country general manager, se ocupa de gestionarea transportului public pentru aproximativ 3 milioane de oameni si are in subordine 3 directori generali, cate unul pentru fiecare companie.

Structura cuprinde Abu Dhabi – un oras cu un milion si jumatate de locuitori, Al Ain – un oras de 750.000 de locuitori si zona metropolitana Abu Dhabi cu teritorii externe – 500.000 de locuitori. Csuzi a sesizat deja unele deficiente in privinta semnalizarilor si a informarii calatorilor la sistemului existent in prezent in Abu Dhabi si isi doreste sa imbunatateasca aceste lucruri. “Transportul public este mult mai mare decat cel oradean: alte nivele, alte cifre, alte categorii. Noile variante pot fi construite atat la nivel terestru, cat si suspendat. Acestea vor fi marile provocari, sa gasim solutia optima. Daca la Oradea aveam dispute cu Primaria pentru cei opt kilometri de linie noua privind suma de 10-12 milioane de euro, acolo pentru 130 de kilometri bugetul este de un miliard si jumatate de euro”, a mai spus el. in cei opt ani in care Csuzi a condus societatea din Oradea, s-au realizate progrese importante in sistemul de transport public, atat in ceea ce priveste dotarea si cumpararea unor tramvaie noi, similare cu cele din Viena, achizitionarea de autobuze moderne, cat si pe partea de infrastructura si mentenanta. Totodata, s-au realizat statii cu sisteme electronice de afisaj si informare a calatorilor, un dispecerat modern, sistemul de e-ticketing, plata electronica sau prin SMS a biletelor. in acelasi timp, s-au construit statii de transfer la intrarile in oras, autogari noi si s-au extins retelele de transport in oras si in zona metropolitana. “Daca ar fi sa-mi reprosez ceva in activitatea oradeana ar fi ca nu am reusit infiintarea unui Muzeu al Transportului Public”, a punctat Csuzi.