Stiri Romania

Un prestigios ziar american trage un semnal de alarma! „Romanii au nevoie de sprijinul guvernelor occidentale”

Jurnalistii de la cotidianul Washington Post au scris un editorial in care avertizeaza ca procesul democratic prin care a trecut o parte a Europei dupa caderea imperiului sovietic este in pericol sa fie anulat.

Ziaristii americani amintesc la inceput despre Ungaria, care in ultimii ani a fost un pionier al unei constructii de facto al unei autocratii, ascunsa in spatele unor institutii care au fost golite de democratie.

Apoi, Polonia, care urmeaza acum, practic, acelasi curs, iar Uniunea Europeana, din care fac parte cele doua state, pare incapabila sa impiedice aceasta transformare.

in opinia celor de la Washington Post, exemplul celor 2 tari ex-comuniste pare sa fie acum urmat de Romania, care merge pe un drum de anulare a reformelor anti-coruptie.

”Saptamana trecuta (articolul a fost scris pe 29 decembrie 2017, n.red.), Parlamentul Romaniei a adoptat, aproape fara dezbateri, 3 noi legi care vor taia din puterile agentiei anticoruptie si vor compromite independenta judecatorilor si procurorilor.

Loading...

Atacul asupra Directiei Nationale Anticoruptie este cu atat mai semnificativ cu cat aceast institutie a fost responsabila pentru conamnarea a sute de inalti oficiali in ultima dacada, inclusiv 72 de membri ai Parlamentului.

Aceasta castrare a sistemului judiciar nu este suficienta pentru partidul aflat la guvernare, Partidul Social Democrat, care se afla in centrul coruptiei din Romania. Liderii sai propun acum zeci de amendamente la Codul Penal si Codul de Procedura Penala, care vor apara liderii politici de condamnari, plecand de la mita si pana la hartuire sexuala. Iar in zelul lor de a se proteja, legiuitorii propun masuri care slabesc de puteri politia si procuratura, asa cum este posibilitatea de a folosi ca proba intr-un proces inregistrarile unei camere de supraveghere.

Ei vor sa interzica declaratiile publice despre anchete si procese si cer ca suspectii infractori sa aiba voie sa asiste la interogatoriile politiei impreuna cu acuzatorii.

Unul dintre marii beneficiari va fi cel mai puternic om din PSD, Liviu Dragnea, care a fost deja condamnat pentru falsificarea voturilor si care se afla acum anchetat pentru alte acuzatii, inclusiv pentru folosirea ilegala a sumei de 25 de milioane de euro, provenita din fonduri europene.

Cel mai mare pierzator va fi Laura Codruta Kovesi, curajosul sef al autoritatii anticoruptie; zvonul in Bucuresti este ca Guvernul va urma aceste ”reforme” cerand demiterea ei.

Din fericire, exista o rezistenta semnificativa in Romania fata de aceasta contrarevolutie corupta. Presedintele Klaus Iohannis a fost unul dintre marii critici ai lagislatiei adoptate saptamana trecuta. Chiar daca nu o poate bloca, o poate incetini, intorcand legile in Parlament, si de asemenea poate preveni demiterea lui Kovesi.

inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a cerut deja Curtii Constitutionale sa constate nulitatea acestor noi legi. si poate cel mai important lucru este ca zeci de mii de romani au iesit in strada, in principalele orase, in saptamanile recente, pentru a protesta fata de aceasta asa-zisa ”lovitura parlamentara”.

Din nefericire, domnul Dragnea si clica sa nu sunt usor de descurajat. Dupa o demonstratie masiva in strada la inceputul acestui an (in 2017, n.red.) ei s-au retras din incercarea de a modifica codul penal. Acum au revenit la asta, crezand ca reactia romanilor sau a celor din strainatate va fi mai slaba de aceasta data.

Din acest motiv, in mod real, romanii au nevoie de sprijinul guvernelor occidentale. Ambasada SUA de la Bucuresti s-a pronuntat clar in favoarea respectarii legii, la fel ca si alti 7 ambasadori din Uniunea Europeana. insa Parlamentul Romaniei ar trebui sa auda asta chiar din gura unor lideri precum cel al Germaniei, Angela Merkel, si al lui Donald Trump.

inca nu este tarziu sa stopam regresia democratiei in Europa Centrala, insa acest lucru presupune o actiune concentrata si rapida la cele mai inalte niveluri” – Washington Post, noteaza stirileprotv.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP