Economic

Un oficial FMI avertizeaza: Riscul supraincalzirii economiei Romaniei a crescut!

 

Directorul adjunct al Departamentului European al FMI, Emil Stavrev, responsabil cu economiile emergente, atrage atentia ca nu vede tocmai lucruri bune in cresterea economica a Romaniei cu care se lauda guvernantii, care ar trebui sa ia rapid masuri.

„Ar trebui retras stimulul fiscal, pentru a pazi economia de riscul supraincalzirii. Cu aceasta crestere puternica si PIB peste potential, deficitul nominal de 3% din PIB sugereaza ca deficitul structural este mult mai mare. Economia primeste foarte mult stimul fiscal”, a declarat, pentru Profit.ro, Stavrev.

El a explicat ca FMI calculeaza un impuls fiscal cumulat de circa 3% din produsul intern brut potential pentru 2017 si 2018, fiind al treilea cel mai ridicat din Europa, dupa Grecia si Bulgaria, lucru care alimenteaza potentialele riscuri pentru economie.

Loading...

Oficialul FMI spune ca economia a crescut bazat pe consum avand in vedere masurile anterioare de relaxare fiscalaa si cresterile salariale, insa acest lucru deja a inceput sa se vada in preturi.

„Ca rezultat al acestor lucruri, inflatia de baza, care este curatata de efectele scaderii TVA, a crescut, ceea ce sugereaza ca presiunile inflationiste se acumuleaza in economie si riscurile supraincalzirii au crescut. Daca economia va continua sa creasca intr-un ritm ridicat, guvernul va oferi stimul fiscal, atunci vom vedea mai multa inflatie.

Cand economia se supraincalzeste, poti vedea o crestere a inflatiei. Aceasta crestere a inflatiei erodeaza competitivitatea, care inseamna ca se acumuleaza dezechilibrele externe. Nu este singura data cand acest lucru s-a intamplat. Romania trebuie sa-si pastreze competitivitatea. Cresterea puternica a salariilor, tensionarea pietei muncii, cresterea PIB peste potential vor adauga la cresterea inflatiei. In aceasta situatie, BNR trebuie sa fie pregatita pentru a normaliza gradual politica monetara pentru a tine asteptarile inflationiste in frau. Consolidarea fiscala poate oferi un ajutor substantial”, a mai spus Stavrev pentru sursa citata.

Oficialul a explicat ca esentiale sunt reformele structurale si eficientizarea administratiei publice.

„Stim ca, dupa criza, cresterea potentiala in Romania, si nu numai, ci in Estul Europei, a scazut simtitor, de aceea e important sa fie implementate reforme structurale pentru a creste productivitatea si cresterea potentiala. Eficienta sectorului public ar trebui imbunatatita si institutiile si guvernanta ar trebui intarite”, a recomandat Stavrev, precizand ca unul dintre domeniile importante unde e nevoie de reforme este sistemul judiciar.

In acest context, jurnalistii de la Profit.ro l-au intrebat cum comenteaza modul in care cei de la putere incearca sa modifice Legile Justitiei.

„Romania a avut suisuiri si coborasuri in imbunatatirea institutiilor. Au fost progrese recente, si trebuie pastrate. Institutiile sunt vitale pentru crestere. Institutiile legale sunt o componenta cheie. Acest lucru duce la un mediu investitional mai bun, aduce perspective de crestere mai bune si accelereaza convergenta”, a conchis Stavrev.

Emil Stavrev s-a aflat la Bucuresti impreuna cu o delegatie FMI de la Washington pentru a prezenta, la BNR, un raport regional privind starea economiei si reforma in sistemul judiciar.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP