Stiri Romania

Un joc mortal pune autoritatile romane in alerta! Anunt oficial l Politiei Romane!

Politia Romana atrage atentia celor care petrec timp in mediul online, recomandand prudenta in a oferi persoanelor cunoscute pe internet informatii personale. Recomandarile sunt continuare a campaniei de informare privind siguranta copiiilor care au acces la internet si vin pe fondul informatiilor privind o provocare numita „BALENA ALBASTRa”, acceptata de mai multi tineri din Rusia si spatiul ex-sovietic, care ar fi condus pana acum la moartea a peste 130 de adolescenti. Pana in prezent nu exista informatii concrete privind situatii similare in Romania.

Politia recomanda PRUDENta pe internet: Fara date personale si intalniri cu necunoscuti.

„Fiti prudenti in a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informatii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, varsta, CNP-ul, numarul de telefon, fotografii personale, adresa, scoala la care invatati ori locul de munca. Prietenii din mediul online trebuie sa fie doar persoane pe care le si cunoasteti in realitate. in cazul in care persoane cu care comunicati pe internet va jignesc, ameninta, va transmit mesaje cu tenta sexuala sau poze cu continut pornografic, va indeamna sa consumati alcool ori droguri, ori va provoaca sa va faceti rau, anuntati apropiatii si faceti o sesizare la Politie”, transmite Politia Romana.

Politistii recomanda sa nu acceptam intalniri cu persoane cunoscute pe internet, precizand ca „oamenii pot fi foarte diferiti de ceea ce au pretins ca sunt si astfel puteti deveni victima traficului de persoane sau a altor intamplari tragice”.

Loading...

„Nu spuneti parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare in numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise. Manifestati atentie in utilizarea retelelor de socializare. Este de preferat sa restrictionati accesul la acestea, astfel incat sa poata fi vizualizate doar de catre prieteni. Evitati postarea pe Internet a fotografiilor personale. Aveti in vedere ca nu tot ceea ce cititi sau vedeti pe Internet este adevarat! Informatiile aflate pe o pagina web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator si pot infatisa situatii care nu s-au petrecut niciodata. Nu instalati pe calculator programe sau aplicatii, din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot contine virusi si pot produce pagube irecuperabile. in cazul in care primiti pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideti. De asemenea, nu accesati link-uri sau atasamente primite odata cu astfel de mesaje”, mai recomanda politistii.

Mesajul politistilor este urmare a unei campanii demarate pornind de la jocul „Balena Albastra”, in care participantul are de indeplinit mai multe sarcini care presupun autoizolarea, automutilarea si chiar suicidul. Autoritatile spun ca jocul nu este un fenomen in Romania insa campania este una de prevenire.

„Pe retele de socializare, mai ales in tari care folosesc limbi slavice, circula un joc pe calculator, care are 50 de niveluri si presupune indeplinirea de catre participant a unor sarcini pe care le primeste de la un „custode” sau „mentor”. Dupa intrarea in joc, mentorul distribuie participantului sarcini, iar ulterior, acesta trebuie sa faca dovada ca le-a indeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulete. Sarcinile, trasate pe parcursul a 50 de zile, se refera la automutilare, ascultarea unor melodii cu mesaje suicidale, trezirea in mod sistematic la ora 4:20, vizionarea de filme sau videoclipuri de groaza, escaladarea unor cladiri inalte, poduri, izolare de societate. Cazuistica din alte tari ne-a indicat ca acest joc nu este promovat doar pe retele de socializare, ci si pe forumuri private sau diferite canale pe web”, explica reprezentantii Politiei Romane.

Potrivit sursei citate, jocul poate purta si alte denumiri, nu doar „Balena Albastra”, asa cum a fost initiat, efectele lui fiind acelesi. Jocul a aparut in Rusia, unde a facut peste o suta de victime, extinzandu-se si in alte tari, printre care si Republica Moldova.

„Exista tari in care jocurile accesate in mediul virtual au facut victime. Aveti mereu in atentie cu cine interactionati dumneavoastra sau cei dragi, pe retele sociale sau pe alte forme de comunicare pe internet (e-mail, messenger, forumuri)! (…) Va recomandam tuturor celor care sunteti timorati sau amenintati de ‚Äěprietenii” din mediul virtual, sa cautati sprijin la persoanele dragi sau la autoritati. De asemenea, daca in jurul dumneavoastra observati persoane care si-au schimbat comportamentul in ultima perioada, inclusiv in mediul online, anuntati autoritatile. Acordati-le timp celor dragi!”, transmit politistii.

Ministerul Educatiei propune blocarea accesului la acest joc pe teritoriul Romaniei, urmand sa discute acest subiect cu reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Reactia autoritatilor vine dupa ce cinci elevi ai scolii gimnaziale „Veronica Micle” din Iasi, cu varste cuprinse intre 12 si 13 ani, au ajuns la spital, vineri, dupa ce in timpul pauzei au decis sa se joace un joc periculos, tinandu-si respiratia. Surse locale au spus ca elevii ar fi jucat „Balena Albastra”, insa informatia nu a fost confirmata de Politie. Inspectoratul Judetean de Politie a deschis o ancheta.

Biserica Ortodoxa Romana cere autoritatilor sa ia masuri de preventie.

Psihologii spun ca motivele care il duc pe copil la astfel de gesturi extreme ascund nevoia de a apartine unui grup, simtind impulsul de a face gesturi periculoase pentru a primi admiratie. Specialistii sustin ca perioada preadolescentina si cea adolescentina reprezinta momentul in care copilul este tentat sa participe la astfel de jocuri.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP