Stiri Romania

Un cercetator roman de la MIT dezvolta, impreuna cu Lamborghini, o masina care se repara singura!

Italienii de la Lamborghini au prezentat conceptul Terzo Millennio (Mileniul Trei) la conferinta EmTech din Statele Unite. Conceptul este rezultatul primelor 12 luni dintr-un parteneriat intre cunoscutul producator de automobile supersport si Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT).

La realizarea acestui model lucreaza doua echipe, una dintre ele fiind condusa de un roman.

Loading...

Este vorba de Mircea Dinca, profesor asociat de chimie la MIT. Conform cartii de vizita aflate pe site-ul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), Mircea Dinca s-a nascut in Fagaras si a inceput sa studieze serios chimia in clasa a 7-a. in anul umator a participat deja la olimpiade scolare. in anul 1998 a reprezentat Romania la Olimpiada Internationala de la Yakutsk – Rusia si a luat medalia de aur. Imediat i s-a oferit o bursa de la Universitatea Princeton, asa ca s-a mutat in New Jersey in toamna anului 1999. Apoi a mai studiat la Universitatea Queensland din Brisbane – Australia. in anul 2003, Mircea Dinca s-a inscris la programul de doctorat in chimie de la Universitatea din California – Berkeley, unde a intrat in laboratorul profesorului Jeff Long. Dupa absolvire, in vara anului 2008, s-a alaturat grupului profesorului Dan Nocera, la MIT. Este pasionat de drumetii, fotografie si, mai nou, inot.

Lamborghini intentioneaza sa dezvolte un sistem de propulsie bazat pe supercapacitoare care sa furnizeze energia rapid. Spre deosebire de bateriile litiu-ion de la masinile electrice clasice de astazi care furnizeaza energie mai lent, deoarece depind de reactiile chimice, sistemele cu supercapacitorii stocheaza energia fizic.

Aceasta tehnologie este folosita in prezent limitat la vehiculele hibride. „Multe inovatii au ajuns la masinile de strada dupa ce au fost aplicate in Formula 1 sau la supercar-uri”, spune Mircea Dinca, al carui laborator este unul dintre cei doua care lucreaza cu producatorul auto. Lamborghini intentioneaza, de asemenea, sa faca supercapacitorii din panouri din fibra de carbon care pot fi utilizati pentru a forma corpul masinii, astfel incat Terzo Millennio va stoca energia in caroserie.

Cu alte cuvinte: masina in sine este bateria. in plus, conceptul promite o masina care va putea sa monitorizeze permanent starea structurii proprii, detectand uzura si deteriorarea. Se cauta chiar si o solutie pentru ca in cazul aparitiei unor fisuri microscopice caroseria sa se repare singura… in plus, compania va dezvolta motoare electrice in roti, ceea ce ar elimina necesitatea unui singur motor mai mare, scrie adevarul.

 

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP