Ultimele paduri virgine ale Romaniei! Cel mai batran arbore din parcul Retezat are mai bine de 400 de ani

941

Romania inca detine 3 % de padure virgina, din totalul suprafetelor impadurite, adica zone in care natura s-a dezvoltat dupa randuielile ei, fara interventia omului.

Cel mai batran arbore din parcul Retezat are mai bine de 400 de ani.

Padurea virgina este un intreg univers in miniatura, o adevarata capsula a timpului. Este locul miraculos in care arborii, insectele, florile, reptilele, mamiferele traiesc intr-un echilibru desavarsit, sfidand timpul.

„Ce inseamna padurea naturala? in marea majoritate a locurilor unde s-ar plimba oamenii in Romania, sa zicem, ar vedea paduri foarte uniforme. Chiar daca este si lemn uscat pe acolo si creeaza aceasta senzatie de salbaticie. Dar majoritatea padurilor care au arbori cam la aceeasi dimensiune, foarte frumos asezati, pare curata padurea, aceea nu este o padure virgina. O padure virgina apare misterioasa in primul rand. Pentru ca in jurul tau sunt arbori foarte mari, foarte scorburosi si in jurul acestora arbori mult mai tineri, ca si cum batranii acestia si-ar creste urmatoarea generatie, ceea ce nu vezi intr-o padure naturala cultivata”, spune Erika Stanciu, coordonator Fundatia ProParc, arata Digi24.

„Daca vrem sa ne imaginam cum arata Romania acum 300 de ani, acum 500 de ani, acum 1000 de ani, asa arata. Asta e legenda noastra, ce ne-a mai ramas din legende, din povesti, din mitologie. Aici ar trebui sa traiasca inca zanele si toate personajele despre care am invatat in copilarie”, spune Csibi Magor, director de programe la WWF.

in anul 1974, 12% dintre padurile tarii erau virgine. Astazi, procentul a scazut sub 3%. Dar si asa, in comparatie cu europenii care si-au distrus padurile, noi avem un patrimoniu natural impresionant. Suntem printre putinii norocosi ai Europei care au reusit sa conserve cea mai mare suprafata de padure naturala de pe batranul continent. Avem 250.000 de hectare de salbaticie.

„in Europa suntem cei mai bogati din acest punct de vedere, chiar daca suntem foarte putini cei care recunoastem aceste paduri ca pe o bogatie. Suntem una dintre ultimele tari care mai au asa ceva”, spune Erika Stanciu.

„Foarte multi copaci din aceasta padure nu se mai gasesc in manualele europene de silvicultura”, spune Csibi Magor, director de program WWF.

„Avem zone cu bazinete intregi: 500, 1000 de hectare, 3000 de hectare de paduri virgine. Or eu nu cred ca Polonia mai are asa ceva. Suntem singurii. si Rusia!”, spune Erika Stanciu.