Ultima zi pentru recuperarea taxei auto!

486

Cine are de recuperat taxa auto trebuie sa stie ca doar maine mai pot fi depuse cereri pentru restituire si ca deja sunt cozi mari la ghiseele Finantelor din toata tara.

Banii vor fi inapoiati cu dobanda pana la sfarsitul anului, daca taxa a fost platita inainte de anul 2013, si pana in martie anul viitor in cazul timbrului de mediu.

Cei care nu fac o solicitare pana vineri nu vor mai putea face ulterior o astfel de cerere.

Taxa auto a fost in vigoare, sub diverse forme, intre 1 ianuarie 2007 si 31 ianuarie 2017, iar acum se poate recupera. Mai mult, contribuabilii au dreptul la dobanda pentru perioada dintre data perceperii taxei si data restituirii, procentul fiind de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Dobanda se acorda la solicitarea contribuabilului prin completarea in formularul cererii depuse.

Modalitatea de restituire a taxei auto si a timbrului de mediu a fost simplificata.

In luna martie, Executivul a anuntat ca a eliminat, prin ordonanta de urgenta, obligativitatea de a anexa la cererea de restituire a taxei auto ori a timbrului de mediu documentele privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.

Doar ca aceasta simplificare nu a putut fi aplicata prea repede, pentru ca nu existau norme de aplicare. La finalul lunii aprilie, Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.

Proiectul a stat in dezbatere 10 zile calendaristice, iar abia in luna mai a fost publicat in Monitorul Oficial.

Astfel, romanii care au de recuperat taxa auto o pot face depunand o cerere in acest sens pana vineri, 31 august, termen care este unul de decadere, iar orice cerere depusa ulterior nu mai poate fi solutionata prin restituirea taxei.