Stiri internationale

Transnistria este pregatita pentru un razboi cu Republica Moldova! Ce pozitie are Rusia!

Transnistria este pregatita pentru un razboi cu Moldova si poate mobiliza imediat zeci de mii de voluntari, a declarat miercuri presedintele auto-proclamatei republici, Vadim Krasnoselski. Afirmatia a fost facuta in contextul in care Parlamentul Moldovei a decis in iulie retragerea misiunii ruse de mentinere a pacii in Tranistria, in ciuda opozitiei presedintelui Igor Dodon si a deputatilor socialisti. Guvernul de la Chisinau a inclus ulterior cererea si pe agenda Adunarii Generale ONU.

„Suntem pregatiti”, a spus Krasnoselski, intr-o conferinta de presa. „Putem mobiliza foarte repede militiile, sunt zeci si zeci de mii de oameni care sunt gata sa isi apre tara”. Liderul de la Tiraspol a declarat ca, in cazul unei „invazii” moldovenesti, Rusia va apara regiunea separatista.

Loading...

„Moscova a fost intotdeauna alaturi de noi si Moscova intelege ca in Transnistria traiesc 220.000 de cetateni rusi”, a conchis presedintele de la Tiraspol. Acesta a evocat si in zilele precedente perspectiva unui razboi, in cazul in care Chisinaul forteaza reunificarea. Trupele rusesti „mentin pacea, daca pleaca, va fi razboi”, a spus el pe 24 august, potrivit Izvestia.

De altfel, duminica ambasadorul moldovean la Moscova a fost convocat la Ministerul rus de Externe. Aici i s-a atra atentia asupra ”initiativei provocatoare a Chisinaului, care cere includerea retregerii totale a fortelor straine de pe teritoriul (Republicii) Moldova pe agenda celeii de-a 72-a sesiuni a Adunarii Generale a ONU. Rusia a subliniat ca Moscova a examinat aceasta masura, care ignora adevaratele motive ale prezentei contingentului rus limitat in zona raului Nistru, drept o noua actiune dntr-un lant de actiuni recente si ostile ale unor politicieni de la Chisinau care nu vor o imbunatatire a relatiilor bilaterale”, se arata in comunicat al diplomatiei Kremlinului. „Cei care initiaza asemenea actiuni, care nu corespund aspiratiilor unei parti semnificative a cetatenilor (Republicii) Moldova, trebuie sa inteleaga ca ele vor avea un efect negativ inevitabil atat asupra cooperarii bilaterale, cat si a procesului solutionarii crizei din Transnistria”.

Trupele ruse de mentinerea pacii au fost desfasurate in regiune in baza Acordului cu privire la principiile solutionarii pasnice a conflictului armat in regiunea Transnistria din Republica Moldova, semnat cu Chisinaul pe 21 iulie 1992.

in acest moment, in Transnistria stationeaza in jur de 1.200-1.300 de militari rusi in cadrul Grupului Operativ de Trupe Ruse, creat din fostele efective ale Armatei a 14-a, plus aproximativ 400 de militari in cadrul contingentului rus de mentinere a pacii in stanga Nistrului. Regimul separatist de la Tiraspol nu ar avea mai mult de 7.000 de militari, conform presei moldovenesto, insa ar putea dispune de o rezerva de circa 80.000 de oameni.

Sursa: Stirileprotv

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP