Sanatate

Toti oamenii din Romania ar trebui sa stie aceste lucruri mai putin cunoscute despre colesterol!

 

Cu totii stim deja ca acest alcool este raspunzator pentru aparitia unui numar foarte mare de afectiuni, dar acesta cu siguranta nu este singurul si cel mai important aspect pe care ar trebui sa-l cunoastem despre colesterol. Citeste in continuare pentru a afla cinci lucruri mai putin cunoscute despre colesterol.

Colesterolul si valorile sale ridicate reprezinta o problema generala pentru tot mai multi dintre noi. Nivelul ridicat de colesterol, desi nu produce simptome, este un factor important de risc pentru bolile cardiovasculare, putand duce la blocarea arterelor.

Colesterolul este un sterol care serveste ca precursor al vitaminelor liposolubile si al hormonilor steroizi. Acesta circula prin organism prin intermediul sangelui, fiind un compus pe baza de grasimi.

Organismul nostru produce zilnic aproximativ 1000 mg de colesterol, cantitate necesara functionarii corespunzatoare a acestuia. Aproape toate celulele organismului pot produce colesterol, dar ficatul este organul ce produce cantitatea cea mai mare si astfel suplimenteaza cantitatea produsa de celule. Tot organismul este responsabil de controlul cantitatii de colesterol din sange, producand mai mult atunci cand dieta nu furnizeaza o cantitate suficienta si invers.

Pentru persoanele care au un nivel ridicat al colesterolului, propriul ficat nu reprezinta singura sursa de colesterol. Alimentatia are un rol foarte important in ceea ce priveste valorile colesterolului. Alimentele bogate in grasimi saturate si colesterol sunt foarte des intalnite pe farfuriile romanilor, iar organismul nu are nevoie de surse externe de colesterol.

Grasimile din lipoproteine sunt formate din colesterol, trigliceride si fosfolipide. Trigliceridele sunt lipide formate din trei acizi grasi si glicerol si care, ca si colesterolul, in cantitate mare au efecte negative asupra sistemului cardiovascular. Exista doua tipuri de lipoproteine ce sunt de interes pentru buna functionare a organismului si anume LDL (lipoproteine cu densitate scazuta) si HDL (lipoproteine cu densitate ridicata).

Un nivel ridicat de LDL (colesterolul rau) este cea mai mare amenintare pentru inima caci va poate bloca arterele si poate provoca un atac de cord sau un accident vascular cerebral. In ceea ce priveste numarul, o valoare mai mica tinde sa fie mai buna, desi obiectivul principal depinde de riscul bolilor de inima, care este diferit la fiecare persoana in parte.

In general, 60-70% din cantitatea totala de colesterol este purtata prin organism de particulele LDL. Aceste particule asigura transportul colesterolului de la ficat la locul unde este necesara prezenta lui. Daca nivelul de colesterol din sange este mai mare decat necesarul organismului, acesta nu este folosit de celule, circula liber si astfel ajunge sa se ataseze de peretii vaselor de sange si ingreuneaza circulatia acestuia. Aceste blocaje pot duce la afectiuni grave ale sistemului cardiovascular (infarctul miocardic).

Loading...

Valorile normale ale colesterolului LDL sunt :

• – sub 130mg /dL pentru majoritatea persoanelor

• – sub 100 daca prezentati risc de a dezvolta o boala de inima

• – sub 70 daca riscul de a dezvolta o boala de inima este foarte ridicat

HDL este opusul LDL. Fata de LDL, “colesterolul bun”, are in compozitie o cantitate mare de proteine si este sarac in lipide. Acest compus actioneaza ca un aspirator si absoarbe colesterolul in exces de la nivelul tesuturilor si celulelor si il transporta la nivelul ficatului. Ficatul elimina colesterolul din aceste particule si il foloseste sau il recicleaza. Aceasta activitate a HDL explica de ce acesta are efecte benefice asupra sistemului cardiovascular.

Colesterolul de tip HDL contine si antioxidanti ce pot impiedica oxidarea LDL si transformarea lui in particule si mai periculoase pentru organism. Nivelul acestuia poate fi influentat de stilul de viata – exercitiile fizice il pot creste, iar fumatul il scade.

Exista si alte lucruri importante despre colesterol, pe care trebuie sa le cunoasteti, in incercarea de a gasi o solutie pentru problemele pe care nivelul ridicat al acestuia le genereaza:

1. Colesterolul este necesar sanatatii corpului

Prezenta colesterolului in organismul nostru este imperios necesara pentru o buna functionare, lipsa lui producand dezechilibre iremediabile. Corpul nostru ne ofera ceea ce avem nevoie, de aceea organismul produce propriul colesterol si transforma grasimile din mancaruri in colesterol.

2. Nivelul colesterolului nostru creste natural, pe masura ce crestem in varsta

Menopauza nu va aduce doar frisoane, dupa varsta de 60 de ani putand observa un procentaj de femei cu colesterolul ridicat, mai mare ca cel al barbatilor. Desi cauza clara a acestui fapt nu este inca descoperita, doctorii banuiesc ca scaderea nivelului de estrogen este de vina.

3. Nu toti ce au colesterolul ridicat vor avea si probleme de inima

Genele ne pot spune daca suntem predispusi pericolului de a ni se infunda arterele. Dar sunt foarte multi factori ce pot provoca boli ale inimii pe langa colesterol.

4. Mancarurile fara colesterol iti pot mari si ele nivelul de colesterol din organism

Grasimile saturate, grasimile nesaturate si grasimile din lactate ce ne intra in corp, odata ingerate, se transforma in colesterol. De exemplu, cand grasimile nesaturate reprezinta 2% din caloriile pe care le consumi intr-o zi, iti vor ridica nivelul colesterolului cu 20%.

5. Exista cauze ascunse ale nivelului marit de colesterol

Exista posibilitatea ca fara sa consumati alimente bogate in colesterol sa aveti un nivel ridicat al acestuia. Acest lucru se poate datora faptului ca organismul, datorita unei predispozitii genetice, produce mai mult colesterol decat are nevoie sau mecanismul de eliminare nu este eficient. Mai mult decat atat, medicii vehiculeaza tot mai mult in ultima vreme faptul ca stresul poate contribui in mod determinant la cresterea nivelului de colesterol din sange.

Sursa: antenasatelor.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP