Sanatate

Toate femeile din Romania trebuie sa stie asta despre testul de sarcina!

 

Testul de sarcina are scopul de a te ajuta sa afli daca esti sau nu insarcinata. Majoritatea femeilor si-au facut cel putin o data acest test si cu sigurata si-au adresat intrebari legate de modul in care functioneaza acesta.

Testul de sarcina este un instrument util, atunci cand o femeie crede ca ar putea fi insarcinata. Desi este relativ simplu de utilizat, e important sa cunoastem cateva aspecte legate de felul in care functioneaza, pentru a ne asigura ca il folosim corect si ca ii interpretam cum trebuie rezultatul, atat in cazul in care acesta este pozitiv, cat si in cazul unui rezultat negativ.

Loading...

Cel mai intalnit test de sarcina, care poate fi gasit si in farmacii si facut acasa, este testul de urina. Aceste detecteaza prezenta hormonului sarcinii (hCG) in urina. Acest hormon circula in sangele femeilor, dupa ce ovulul fertilizat s-a atasat de peretele uterului. De obicei, hormonul apare la aproximativ sase zile dupa fertilizare. Potrivit medicilor, nivelurile de hCG se cresc constant, se dubleaza odata la 2-3 zile si ajung la un maximum intr saptamanile 8 si 11 de sarcina. HCG poate fi depistat in urina la aproximativ 12-14 zile de la conceptie.

O saptamana de incertitudine

Orice femeie care se afla in perioada de maturitate sexuala si care suspecteaza o sarcina isi poate face testul. In special femeile care au facut sex neprotejat in perioada anterioara trebuie sa fie atente la simptome precum: intarzierea ciclului menstrual, sani mariti, umflati sau durerosi, oboseala, nevoia deasa de a urina, ameteli, varsaturi si greturi.

Cele mai multe teste de sarcina promit rezultate sigure din prima zi de intarziere a ciclului menstrual, insa medicii recomanda sa fie facut la aproximativ o saptamana dupa acest moment. Asta pentru ca in cazul unor femei menstruatia poate fi neregulata sau intarziata din cauza unor factori externi. In plus, rezultatul testului mai poate fi influentat si de alti factori, printre care: perioada zilei in care este facut (multi medici recomanda urina de dimineata, datorita concentratiei mai mare de hCG), timpul scurs de la momentul conceptiei, momentul in care apare ovulatia etc.

Rezultatul – cum il interpretezi?

Desi pare simplu de interpretat, uneori si testul de sarcina poate induce in eroare. De obicei. Un rezultat pozitiv indica o sarcina, insa exista si rezultate fals-pozitive care pot indica: un avort spontan, anumite tumori ovariene, boli ale ficatului sau ale rinichilor sau faptul ca testul este expirat. Rezultatul negativ inseamna, in proportie destul de mare ca nu exista o sarcina, insa pot aparea si rezultate fals-negative care indica faptul ca testul a fost facut incorect, prea devreme sau urina folosita a fost prea diluata. Un fals-negativ mai apare si atunci cand interpretam prea repede rezultatul testului sau cand acesta este expirat.

Medicii recomanda folosirea a doua teste eventual de la firme diferite, pentru a confirma rezultatul.

Sursa: jurnalul.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP