Sanatate

Toate femeile ar trebui sa stie in ce consta tratamentul cancerului la san!

 

Cancerul de san este tratabil daca este depistat la timp, avand o sansa de vindecare de pana la 95% daca este depistat in stadiile incipiente. Citeste in continuare petnru a afla care sunt tratamentele cancerului la san.

In stabilirea planului de tratament al cancerului mamar se tine cont de tipul si de stadiul bolii, precum si de varsta si de starea femeii.

Operatia chirurgicala

De multe ori, prima optiune terapeutica este interventia chirurgicala, urmata de chimioterapie, de radioterapie si/sau de terapie hormonala. Scopul operatiei este indepartarea tesutului afectat de celulele canceroase.

In functie de marimea tumorii, precum si de localizarea ei, se decide daca se recurge la mastectomie (inlaturarea sanului in totalitate) sau doar tumoarea, alaturi de o portiune de tesut sanatos din jur.

Radioterapia

Prin acest tratament se urmareste distrugerea celulelor maligne. Mai exact, se provoaca daune serioase ADN-ului celulelor canceroase, astfel incat sa se perturbe diviziunea lor celulara.

Loading...

Se recurge la radioterapia intregului san sau doar a zonei afectate, atent dozata. Printre efectele adverse ale acestui tip de tratament se numara oboseala, greata si varsaturile.

Chimioterapia

Terapia cu citostatice presupune administrarea unor substantecare au rolul de a distruge celulele canceroase, fiind un tratament indreptat impotriva celulelor cu rata mare de diviziune.

Se poate recomanda inainte de operatie, pentru micsorarea tumorii, sau dupa, pentru a reduce riscul raspandirii sau al recidivei. Pierderea parului, greata, varsaturile, sterilitatea, oboseala, anemia se numara printre efectele adverse ale chimioterapiei.

Hormonoterapia

Este o optiune de tratament in cazul in care celulele canceroase mamare au receptori de estrogen, hormon de care, adesea, aceasta boala are nevoie pentru a se dezvolta. Prin terapia hormonala, celulele maligne sunt „infometate”, ceea ce duce la moartea lor.

Terapia biologica

Prin acest tratament, se folosesc anumite substante active cu scopul intaririi sistemului imunitar, pentru ca organimul sa aiba mai multe arme de lupta contra bolii. Prin terapia biologica, se influenteaza modul in care interactioneaza celulele maligne.

SFATUL SPECIALISTULUI

Dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie si imagistica medicala, Donna Medical Center, Bucuresti

„Tratamentul in cazul cancerului mamar include interventia chirurgicala, radioterapia, chimioterapia si hormonoterapia; ordinea in care sunt facute depinde mult de tipul tumorii (cat de agresiva este), de dimensiunea si stadiul ei (prezenta adenopatiilor/metastazelor).

La extreme:

–         Intr-un stadiu incipient (tumora sub 1cm, fara adenopatii) si daca tumora nu este agresiva: interventie conservatoare (se scoate doar un sector), urmata de radioterapie, fara chimioterapie.

–         In stadiu avansat: chimioterapie preoperatorie (neoadjuvanta), interventie chirurgicala radicala (se scoate tot sanul), chimioterapie, radioterapie.

Se adauga hormonoterapie daca tumoarea se dovedeste a fi cu receptori hormonali pozitivi.“

Sursa: clicksanatate.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP