Sanatate

Tipul de cancer care face ravagii in tara noastra. Tot mai multi romani bolnavi

 

Considerat a fi una dintre cele mai grave forme de cancer, cancerul de colon face din ce in ce mai multe victime in Romania.  Cancerul de colon se manifesta sub forma durerilor discrete la nivelul abdomeniului, diareei, asteniei si pierderilor neobisnuite in greutate.

Loading...

Medicii gastroenterologi si oncologi care au fost prezenti la Cluj-Napoca, in cadrul unui Congres de coloproctologie, au solicitat Ministerului Sanatatii bugetarea programului national de screening pentru cancerul la colon, care devine tot mai raspandit in randul bolnavilor din Romania.

Programul national de screening privind cancerul de colon a fost aprobat de 10 ani, insa nu a fost niciodata bugetat, dupa cum a precizat seful Departamentului de endoscopie digestiva din cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie si Hepatologie Cluj-Napoca, Marcel Tantau, informeaza Antena3.ro.

„Programul national de screening pentru cancerul de colon exista de vreo zece ani, a fost aprobat in Parlament, dar nu este bugetat si cerem Ministerului Sanatatii sa gaseasca fonduri pentru bugetarea sa. Nu s-au gasit niciodata fonduri suficiente pentru un astfel de program, desi se poate realiza pe regiuni pilot. Screeningul national prevedea teste de sangerare oculta la doi ani, pentru selectarea populatiei la risc de a avea leziuni colo-rectale si doar acele persoane sa faca examen de colonoscopie, pentru a nu se aglomera cabinetele de endoscopie care nu ar face fata afluxului de pacienti de peste 50 de ani. Nu cred ca sunt implicate fonduri extraordinar de mari, este nevoie doar de o vointa politica mai consistenta pentru ca acest tip de cancer a crescut de trei ori in ultimii 27 de ani in Romania. Este o problema reala, descoperirea in faza incipienta sau in faza de polipi reduce incidenta cancerului de colon”, a spus medicul.

Incidenta cancerului de colon a scazut cu 20% in alte tari, unde exista programe de screening, a mai apreciat medicul Tantau.

Sursa: doctorulzilei.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP