Testare gratuita pentru COVID-19 in Bucuresti. Cine poate participa la program

6

Primaria Bucuresti a anuntat ca vineri, la ora 13:00, va fi lansata platforma online unde se pot inscrie voluntar 11.000 de bucuresteni pentru a fi testati gratuit pentru noul coronavirus.

„Incepe marea testare in Capitala! Primaria Capitalei lanseaza maine, 22 mai, la ora 13,00, platforma online www.testampentrubucuresti.assmb.ro, unde se pot inscrie voluntar 11.000 de bucuresteni, pentru a fi testati gratuit in vederea depistarii infectiei cu noul coronavirus.

Platforma este parte a proiectului “Testam pentru Bucuresti” – prima initiativa a unei autoritati locale din Romania care asigura testarea cu aparate Real Time PCR pe scara larga a persoanelor asimptomatice”, a anuntat primarul general al Capitalei.

Gabriela Firea:”Saptamana viitoare vom incepe si celalalt proiect de testare anuntat, proiectul care vizeaza realizarea testelor de anticorpi pentru 10.500 de bucuresteni, care va indica felul in care a circulat virusul in Capitala.”

Conditiile in care se va face testarea

• Testarea se va realiza in mod GRATUIT, Primaria Capitalei, prin ASSMB, urmand sa deconteze pentru fiecare persoana testata suma de 200 de lei, direct catre laboratoarele de stat si private afiliate proiectului.

• Testarea moleculara se face cu aparate Real Time PCR, pe baza probelor luate prin exudat nazo-faringian – asadar este vorba de o testare eficienta, aceasta fiind modalitatea de depistare a unei infectii active cu coronavirus.

• Pe platforma online se pot inscrie, in vederea testarii RT-PCR, bucurestenii care sunt asimptomatici, adica nu se afla in definitiile de caz stabilite de Institutul National de Sanatate Publica (INSP) si care doresc sa participe la proiect pe baza de voluntariat.

• Ei vor completa o declaratie ce cuprinde criterii de eligibilitate si date personale (nume, prenume, CNP, serie si numar C.I., varsta, sex, adresa de domiciliu, numar de telefon, adresa de e-mail, in cazul minorilor sunt necesare datele din certificatul de nastere). Dupa finalizarea acestei prime etape si acceptarea intrarii in program, urmeaza completarea cererii de inscriere si consimtamantul pentru participare.

• Fiecare participant inscris primeste un numar de inregistrare si un e-mail de confirmare, urmand sa fie contactat pentru programare si testarea propriu-zisa.

• Un call-center dedicat va tine legatura cu bucurestenii inscrisi in program si le va comunica data si ora la care vor trebui sa se prezinte la unitatea medicala afiliata pentru testare.

• Primaria Capitalei, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale, a incheiat deja parteneriate cu spitale de stat si clinici private care au dorit sa intre in acest proiect si care detin aparate de testare PCR acreditate de Ministerul Sanatatii si avizate de Directia pentru Sanatate Publica (DSP).