Sanatate

Suferi de depresie? Acesta este analiza medicala pe care ar trebui sa o faci mai intai!

Afectiunile endocrine pot avea ca efect aparitia unor simptome psihice. Desi nu este obligatoriu ca acestea sa fie insotite de depresie, exista foarte multe cazuri in care depresia este cauzata tocmai de unele dereglari ale sistemului endocrin.

Una dintre cele mai importante glande ale organismului uman este tiroida. Potrivit unor studii, persoanele cu boli psihice prezinta adesea dereglari ale hormonilor tiroidieni. De cele mai multe ori li se administreaza antidepresive, fara a li se administra tratamentul hormonal corespunzator.

Tratamentul medicamentos al hipotiroidismului este destul de controversat, deoarece acesta poate suprasolicita inima, iar in unele cazuri poate agrava osteoporoza la femei.

Afectiunile endocrine cresc riscul de Alzheimer

Cu toate ca nu se cunoaste clar factorul declansator al bolii Alzheimer, specialistii au observat o legatura intre aceasta forma de dementa si stresul exagerat, schimbarile hormonale, de comportament (de la calm la agresiv sau depresiv).

Loading...

Hamburgerul poate cauza o explozie de hormoni

Tulburarile endocrine apar din ce in ce mai des din cauza stresului, factorul declansator care deregleaza mecanismul de functionare a hormonilor tiroidieni, dar si din cauza alimentatiei in care predomina produsele de tip fast-food.

„Exista o forma de hipertiroidie care apare in urma consumului de hamburgeri la care s-a folosit carnea de vita cu tot cu tiroida animalului, fara sa fie bine amestecata. Este vorba despre asa-numita «hamburgertoxicoza»”, explica endocrinologul Victor Lepadatu.

Bolile glandelor suprarenale

Excesul hormonilor glucocorticoizi determina aparitia sindromului Cushing. Acesta se intalneste mai frecvent la femei, apare intre 20 si 40 ani, manifestandu-se prin crestere in greutate, hiperpilozitate, tulburari menstruale, hipertensiune arteriala, astenie musculara si depresie.

Afectiunile pancreasului

Tulburarea secretiei de insulina de catre pancreas favorizeaza aparitia diabetului zaharat. Pancreasul este o glanda importanta a organismului care produce insulina, hormonul  care ajuta la scaderea cantitatii de glucoza din sange.

Diabetul zaharat se caracterizeaza printr-o serie de tulburari metabolice precum hiperglicemie (o cantitate crescuta de zahar in sange).

Depresia are o importanta suplimentara in diabetul zaharat. Tratamentul antidepresiv asociat cu cel antidiabetic reprezinta o strategie eficace.

Regimul dietetic ajuta la mentinerea unui bun control al glicemiei care impreuna cu insulina sau medicamentele antidiabetice reprezinta baza tratamentului si prevenirea instalarii simptomelor depresive.

Sursa: clicksanatate.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP