Statistici ingrijoratorare: Universitatile din Romania au pierdut 400.000 de studenti fata de 2009!

396

Anul universitar a inceput cu mai putin de 400 de mii de studenti romani in amfiteatre fata de 2009. Iar statisticile sunt ingrijoratoare.Principalele cauze ar fi reorientarea tinerilor catre scoli din strainatate, scaderea demografica, precum si numarul mare al elevilor care nu trec Bacalaureatul.

La Universitatea de Vest sunt cu sase mii de studenti mai putin fata de acum zece ani. Cauzele sunt cunoscute, insa Ministerul Educatiei nu are un plan pentru combaterea lor.

Madalin Bunoiu, prorector Universitatea de Vest: ”In primul rand este motivul demografic, Romania merge pe un trend descendent, apoi vorbim despre un numar important de absolventi de liceu care parasesc tara. Vorbim de 10-15 mii de absolventi de liceu care parasesc tara pentru a studia in strainatate. Și de asemenea sunt foarte multi absolventi de liceu care au luat Bacalaureatul si care considera pur si simplu ca universitatea nu e o oportunitate pentru ei.”

Iata ce se intampla si la Universitatea Bucuresti. Daca in anul universitar 2017-2018 erau inregistrati aici 12.800 de studenti noi, anul acesta cifra a scazut la 12.200 de boboci.

Statisticile arata ca in 2009 in Romania invatau 880 de mii de studenti romani. Anul acesta sunt, insa, doar 380 de mii.

Raluca Pantazi, jurnalist edupedu.ro: “Mai este si dezamagirea tinerilor cu privire la specializarile care au aparut ca ciupercile dupa anul 2000, dar care n-au avut nicio legatura cu piata muncii. Concret, copiii au ramas fara locuri de munca dupa ce au terminat o facultate, dezamagiti ca au studii superioare si nu au ce sa faca cu ele.”

In plus, un studiu UNESCO arata ca numai unul din trei studenti romani reuseste sa finalizeze studiile de licenta.

Ioan Hosu, sociolog: “15-20% din studentii din anul I renunta la studii. Cred ca putem discuta de o incapacitate a statului roman despre lipsa de viziune si de strategie in domeniul educatiei, dar nu e singurul domeniu neglijat in Romania, alaturi de agricultura, transporturi, sanatate si ce vreti voi, cam tot in ultimii 28 de ani. ”

In schimb, a crescut semnificativ numarul tinerilor romani care aleg facultati din strainatate. Conform UNESCO, daca in 1999 erau inregistrati 11.000 peste hotare, in 2017, numarul lor a ajuns la 34.000, arata Protv.