Sistemul de certificare forestiera care radiografiaza padurile din Romania!

886

Un nou sistem de certificare forestiera se lanseaza in Romania, cu prilejul conferintei „Gestionarea durabila a padurilor si certificarea forestiera”, ce va avea loc duminica, la Brasov. Este vorba despre unul dintre cele doua cele mai cunoscute astfel de programe de certificare internationala, numit PEFC™.

Certificarea padurilor este un sistem voluntar de inspectie si de urmarire a lemnului si a altor produse forestiere exploatate sau recoltate conform unui set strict de reglementari, scrie Newsbv.ro.

Certificarea nu se reduce doar la arborii care se taie. Aceasta ia in considerare si bunastarea sociala si economica a angajatilor din domeniul forestier, precum si a comunitatilor locale.

Mai multe companii europene au acuzat mafia certificarilor de-a lungul timpului. Recent, Ralf Pollmeier, directorul executiv al companiei germane Pollmeier, cu o cifra de afaceri de pana in 250 de milioane de euro si 800 de angajati, a venit in Romania anul trecut de mai multe ori pentru a prospecta piata locala in vederea unei posibile investitii pe piata noastra, dupa cum a dezvaluit recent pentru presa germana, conform realitatea.net.

in periplul sau de business, Pollmeier a prins din plin tensiunile dintre FSC si cel mai mare procesator local de lemn din Romania, compania austriaca Holzindustrie Schweighofer. Cadrul legal privind achizitia de bustean i se pare managerului german „extrem de confuz si dificil” si, fara sa intre in detalii, insista pe faptul ca, paradoxal, pe piata locala circula foarte mult lemn certificat FSC, dar care in realitate nu respecta standardele FSC. Mai mult, Pollmeier dezvaluie ca un angajat al FSC i-a marturisit, intr-o discutie, ca de fapt intreaga certificare FSC de pe piata din Romania ar trebui pusa sub semnul intrebarii. S-ar genera insa o situatie delicata, caci FSC ar pierde un business consistent, dat fiind costurile pe care le presupune pentru operatori aceasta certificare.

Concluzia potentialului investitor german este ca „FSC nu controleaza de fapt procesul de certificare si tot scandalul din jurul companiei austriece este, de fapt, o perdea de fum prin care incearca sa distraga atentia de la propriile probleme”, dupa cum reiese din articolul publicat pe timber-online.net.

Cele mai raspandite programe de certificare internationala sunt Forest Stewardship Council (FSC®) si Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC™). Sistemul de certificare PEFC™ – in traducere, Programul pentru Aprobarea Certificarii Forestiere – se aplica pe doua treimi din padurile planetei.

Pentru a fi recunoscute de catre PEFC™ International, standardele se stabilesc in conformitate cu un cod de bune practici si cu respectarea cerintelor de transparenta, consultare si de luare a deciziilor prin consens. Certificarea este valabila cinci ani si este insotita de un mecanism de urmarire a materialului certificat de la padure la produsul final si invers.

Astfel, la conferinta vor participa specialisti reputati, romani si straini, in domeniul managementului forestier, printre care Thomas Egger (director SAB, Elvetia), Peter Niederer (manager de proiect SAB), dr. ing. Liviu Nichiforel si conf. univ. dr. Marian Dragoi (Universitatea „stefan cel Mare” din Suceava), István Tőke (presedinte PEFC™ Romania), dr. ing. Aureliu-Florin Halalisan (Universitatea „Transilvania” din Brasov), Bogdan Ioan Tudor Todoran si Catalin Tobescu (presedinte si, respectiv, vicepresedinte, Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania „NOSTRA SILVA”). in materie de demnitari si oficiali romani se numara ambasadorul Confederatiei Elvetiene in Romania, Urs Herren, si Ben Gunneber (CEO si Secretar General al PEFC™ International).

Evenimentul este parte a Programului de cooperare elvetiano-roman vizand reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse.