Sistemul de avertizare a populatiei Ro-alert.ro a fost lansat oficial! Raed Arafat: Sistemul va fi folosit doar in situatii grave!

507

Portalul ro-alert.ro, dedicat sistemului de avertizare a populatiei in situatii de urgenta, a fost lansat sambata, a anuntat seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta (DSU), Raed Arafat. Sistemul va fi testat la nivel national, incepand din 17 septembrie, iar apoi va deveni operational, urmand sa fie folosit doar in situatii grave.

Raed Arafat a declarat ca site-ul ro-alert.ro este activ de sambata dimineata de la ora 9.00, sistemul urmand sa fie folosit doar pentru situatiile extrem de grave.

„Astazi facem inca un pas cu sistemul ro-alert, in sensul in care lansam website-ul de informare pentru sistemul ro-alert, pagina este accesibila populatiei, oamenii vor gasi toate informatiile, inclusiv cum sa isi configureze telefoanele”, a spus Raed Arafat, potrivit News.ro.

El a explicat ca autoritatile nu intentioneaza sa foloseasca in mod frecvent acest sistem pentru a alerta populatia, astfel incat oamenii sa nu fie deranjati si sa nu aiba tendinta de a dezactiva primirea de mesaje. Alertele precum cele de cod galben transmise de meteorologi vor continua sa apara pe aplicatia DSU, pentru cei care o au instalata.

„Recomandarea este sa nu dezactiveze, pentru ca isi pune viata in pericol”, a spus Arafat, el mentionand ca proiectul a fost initiat in urma furtunii de la Timisoara, de anul trecut, cand mai multe persoane si-au pierdut viata intr-un timp scurt.

El a precizat ca intre 17 si 27 septembrie va avea loc testarea nationala a sistemului, pana in prezent fiind facute teste in Bucuresti, iar dupa acestea sistemul va fi considerat operational.

De asemenea, el a explicat ca nu trebuie numerele de telefon pentru a se trimite mesajul de avertizare, intrucat nu este vorba de SMS-uri, ci de altfel de mesaje. El a adaugat ca daca o persoana are telefonul inchis si se afla intr-o zona pentru care exista o avertizare, va primi mesajul atunci cand deschide telefonul, daca alerta mai este activa.

Raed Arafat a mai spus ca, in cazul unui cutremur, nu se va primi mesaj inainte, ci ulterior, dar in cazul unei viituri sau al unei evacuari in eventualitatea unui pericol de explozie, sistemul va fi folosit.

Totodata, Arafat a spus ca pentru acest sistem nu este nevoie de un smartphone, intrucat mesajele se primesc si pe telefoanele vechi, care s-ar putea sa fie deja configurate.

Locuitorii din zonele rurale si oamenii in varsta care nu stiu cum sa isi configureze telefonul pentru a primit mesajele vor fi ajutati, Arafat exemplificand ca un reprezentant al ISU sau al STS ar putea face asta duminica, la biserica.

Sistemul de avertizare a populatiei in situatii de urgenta „Ro-Alert” va fi implementat pe teritoriul Romaniei in scopul prevenirii pierderii de vieti omenesti ca urmare a fenomenelor meteorologice si hidrologice periculoase. Prin acest sistem vor fi transmise populatiei mesaje de avertizare in timp real, dupa ce sisteme similare si-au dovedit eficienta in SUA, Olanda, Lituania, Franta, Germania si Belgia.

Printre avantajele sistemului se numara transmiterea unor mesaje de avertizare adaptate evenimentului iminent prin intermediul retelelor operatorilor de telefonie mobila, transmiterea rapida a mesajelor catre toti utilizatorii aflati in arealul amenintat, chiar in conditii de congestie a retelelor operatorilor de telefonie mobila, afisarea instantanee a mesajelor pe ecranul terminalului mobil, fara a fi necesara vreo interventie a utilizatorului, repetarea ciclica a mesajelor de alertare la intervale de timp configurabile, receptarea mesajelor de avertizare si de catre terminalele aflate in roaming si acuratetea mesajelor de avertizare, formulate doar pe baza informatiilor furnizate de surse autorizate.

Sistemul va fi pus in aplicare de Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicatii Speciale si va fi operat de structurile operationale cu functionare 24/24 ale IGSU si structurilor subordonate acestuia. Ca sistem de backup, Departamentul pentru Situatii de Urgenta va dispune de un terminal cu aceleasi functionalitati.

Guvernul a alocat printr-o ordonanta de urgenta 30,4 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, in bugetul MAI, pentru IGSU, pentru achizitia echipamentelor hardware, aplicatiilor software si serviciilor de instalare si punere in functiune aferente, necesare pentru implementarea sistemului.