Stiri Romania

Simona Camelia Marcu, aleasa presedinte CSM! Ce a declarat la preluarea functiei!

 

Simona Camelia Marcu a fost aleasa vineri presedinte al CSM, cu 11 voturi pentru si opt impotriva. Noul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, a transmis vineri un mesaj de unitate catre magistrati si unul de deschidere fata de celelalte puteri ale statului.

„As dori sa transmit mai intai catre colegii judecatori si procurori un mesaj de unitate care vine din partea sistemului. Daca ati urmarit discutiile care au avut loc in timpul sedintei Plenului de astazi ati remarcat ca de mai multe ori s-a rostit acest cuvant si avem de gand, si eu si domnul vicepresedinte Olaru, sa ne tinem de cuvant”, a afirmat judecatoarea Marcu, dupa sedinta in care a fost aleasa noua conducere a Consiliului.

De asemenea, ea a subliniat si deschiderea de a purta un dialog onest si deschis cu celelalte puteri ale statului.

Loading...

„Pe de alta parte si in completare, as dori sa transmitem un mesaj de deschidere fata de celelalte puteri ale statului, de dorinta de a purta un dialog onest si deschis si nu in ultimul rand cu societatea, fiind pe deplin constienti de faptul ca Justitia este un serviciu public in slujba cetateanului. Cetateanul est beneficiarul actului de justitie si acest lucru trebuie sa conteze si in continuare pentru echipa de conducere a CSM”, a mai spus noul sef al CSM.

Simona Camelia Marcu, in varsta de 51 de ani, este membru al CSM din partea inaltei Curti de casatie si Justitie.

Potrivit CV-ului sau, Simona Marcu a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti in 1988 si a fost jurisconsult, judecator la Judecatoria Sector 1 si la Tribunalul Bucuresti, presedinte de sectie, vicepresedinte al Tribunalului Bucuresti, judecator la Curtea de Apel Bucuresti si judecator la inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal.

in proiectul prezentat la depunerea candidaturii pentru alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu a pledat pentru „echilibrul sistemului judiciar”, aratand ca „CSM trebuie sa-si asume pe deplin rolul constitutional de garant al independentei justitiei si sa se implice in stabilirea si aplicarea unor politici judiciare constante si coerente”.

De asemenea, ea a pledat pentru indemnizatiile si pensiile judecatorilor, aratand ca „aceste elemente nu constituie si nu trebuie tratate ca privilegii ale acestei categorii profesionale, ci ca o conditie obligatorie pentru asigurarea independentei justitiei”.

Conform ultimei sale declaratii de avere din iunie 2017, judecatoarea are un apartament de 143 de metri patrati si o casa de 285 de metri patrati in Bucuresti. in declaratia sa de avere sunt mentionate si proprietati ale sotului sau, avocatul Vasile Gil – o casa in Alexandria si terenuri in Bucuresti, Mogosoaia si Alexandria. Simona Marcu detine si doua autoturisme Alfa Romeo si Peugeot, precum si bijuterii in valoare de 6.000 de euro. Ea are si credite la banci in valoare totala de peste 183.000 euro. La capitolul venituri, judecatoarea a mentionat suma de 227.861 de lei incasata ca judecator la ICCJ, 24.747 de lei obtinuti ca membru in comisii de concurs la CSM, 14.612 de lei ca „formator” la Institutul National al Magistraturii si 17.550 de lei din inchirierea apartamentului din Bucuresti. Ea a mentionat si veniturile Cabinetului de avocatura Vasile Gil, in suma de 437.978 de lei.

in februarie 2017, Simona Camelia Marcu a cerut in sedinta CSM sesizarea Inspectiei Judiciare pentru a verifica modul in care procurorul general Augustin Lazar, in calitate de reprezentant al Ministerului Public, „a gestionat comunicarea publica in perioada ulterioara trimiterii OUG 13, din perspectiva respectarii obligatiei de rezerva pe care o are orice magistrat. Ea a cerut suplimentarea ordinii de zi a CSM cu acest punct, dar solicitarea a fost respinsa.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii are urmatoarele atributii principale: reprezinta CSM in relatiile interne si internationale; coordoneaza activitatea Consiliului si repartizeaza lucrarile pentru plen si sectii; prezideaza lucrarile plenului CSM, cu exceptia cazului in care la lucrari participa presedintele Romaniei; propune plenului masurile necesare pentru inceperea procedurilor de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii si de ocupare a locurilor devenite vacante; semneaza actele emise de plen; sesizeaza Curtea Constitutionala, in vederea solutionarii conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice; desemneaza membrii Consiliului Superior al Magistraturii care pot fi consultati pentru elaborarea unor proiecte de acte normative; prezinta, in sedinta publica a plenului, raportul anual asupra activitatii CSM, care se transmite instantelor si parchetelor si se da publicitatii.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii indeplineste orice alte atributii stabilite de lege, de Regulamentul de organizare si functionare administrativa a CSM si de plen.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP