Silvoterapia – Iata cum se poate transforma o plimbare in padure intr-un medicament!

891

 

In cele ce urmeaza iti vom prezenta o practica terapeutica la indemana oricui si extrem de eficienta in tratarea unui numar foarte mare de boli. Citeste in continuare pentru a afla cum o plimbare in padure se poate transforma in medicament.

Silvoterapia (tratamentul diferitelor boli cu ajutorul padurii) este o practica terapeutica straveche. Din documentele antice, aflam ca bolnavilor suferinzi de plamani li se indicau plimbari prin padure, sau chiar sa locuiasca o perioada de timp in interiorul ei sau macar in apropiere. Galen isi sfatuia pacientii sa petreaca mai mult timp in paduri de dafini. Confratele sau Paulinus recomanda celor bolnavi de epilepsie sa doarma la umbra teilor infloriti, iar Plinius cel Batran interzicea somnul sub nuci, deoarece mirosul lor extrem de puternic „provoaca dureri de cap”. Cea dintai lucrare de silvoterapie, „Influenta igienica a vegetalelor si valoarea terapeutica a padurii” nu a fost scrisa de un medic, cum s-ar crede, ci de silvicultorul francez Lucien Chancerel. Dar silvoterapia a fost recunoscuta stiintific abia in anul 1927. Aceasta metoda terapeutica este indicata omului sanatos pentru calirea organismului, combaterea oboselii si a stresurilor, convalescentilor si celor care sufera de astm bronsic, bronsita cronica, ateroscleroza, hipertensiune arteriala, nevroza, insomnie etc. Silvoterapia consta in plimbari, alergari, executarea de exercitii fizice sau a sportului preferat in padure. In acest caz se vorbeste de o silvoterapie activa, ce se poate practica zilnic, la sfarsitul saptamanii sau in timpul vacantei. Forma pasiva consta in plimbari scurte, incheiate cu odihna la umbra arborilor, culcat direct pe iarba sau intr-un sezlong. In unele tari sunt amenajate parcuri forestiere speciale, amenajate in functie de scopurile urmarite: relaxare, meditatie, tonifiere, linistire sau stimulare. (Cele pentru relaxare si meditatie au foarte multi arbusti si arbori de diferite marimi si forme.) Efecte sedative deosebite sunt obtinute prin combinarea liniilor orizontale si curbe, cat si prin coloritul variat al florilor la care trebuie sa predomine nuantele de galben. Pentru stimulare sunt folositi arborii inalti si cat mai drepti, cu ramuri ascendente si o vegetatie abundenta cu un colorit cat mai variat.

In statiunea Gagra de la Marea Neagra, din fosta U.R.S.S., silvoterapia este o practica permanenta in sezonul cald. In parcurile forestiere amenajate special pentru bolnavii de astm bronsic, bronsita cronica si emfizem pulmonar, predomina dafinii si chiparosii, arbori recunoscuti pentru proprietatile lor antispastice.

„Vitaminele aerului” – numai un singur arbore cu o coroana cu diametrul de 15 m produce, intr-o singura zi, oxigenul necesar, timp de 24 de ore, unui numar de 14 persoane. Aerul din padure contine in cantitati apreciabile ioni negativi de oxigen, care sunt mai numerosi vara, ei avand o viteza de deplasare de 1 cm/s si o durata de viata de numai un minut. Acesti ioni, „vitaminele aerului”, stimuleaza toate functiile organismului uman si contribuie la intarzierea imbatranirii, printr-un proces eficient de oxigenare a creierului. De aceste medicamente naturale beneficiaza cei suferinzi de astm bronsic, rinita alergica, migrene, nevroza, insomnie, etc. Aerul padurii este un excelent „medicament” cu proprietati multiple: activeaza circulatia sangelui, creste numarul globulelor rosii, favorizeaza somnul si usureaza respiratia bolnavilor pulmonari cronici. El fortifica, vitalizeaza, creeaza o stare de buna-dispozitie, micsoreaza iritabilitatea si este un puternic dezodorizant. O usoara crestere a concentratiei de CO2 in padure usureaza respiratia bolnavilor de bronsita cronica, astm bronsic si sclero-emfizem pulmonar. Perioada optima a unui asemenea tratament este la ora 10 dimineata si noaptea. Alte „medicamente” pe care padurea le fabrica fara incetare sunt fitoncidele (substante volatile), care contribuie la distrugerea unor ciuperci si bacterii. Astfel, fitoncidele elaborate de frunzele stejarului distrug bacilul dizenteriei, cele produse de brad pe cel al difteriei, bacilul tuberculozei fiind omorat de fitoncidele emanate de acele pinului si al altor rasinoase. Cea mai mare cantitate de fitoncide este produsa in lunile de vara si la inceputul toamnei. Aceste substante deosebit de utile, denumite „antibioticele padurilor”, sunt studiate in numeroase laboratoare ale lumii. Se urmareste extragerea lor din frunze si scoarta de stejar si mesteacan, pentru a fi folosite in tratamentul cancerului de piele. In aceasta vasta „farmacie” naturala se gasesc foarte multe plante medicinale, fara a socoti  frunzele, scoarta, fructele sau mugurii arborilor, ce pot fi folosite sub diverse forme in tratamentul multor boli.

Influenta padurii asupra psihicului uman – studiile efectuate in silvoterapie arata ca aceasta nu actioneaza numai prin efectele generate de speciile de arbori alese cu scop terapeutic, ci si prin influenta pe care o au formele, culorile, sunetele si mirosurile  existente in padure. Psihoterapeutii afirma ca padurea are efecte importante si asupra psihicului uman. Arborii inalti (plopii, brazii, rasinoasele in general) exprima vointa si darzenie, cei cu coroana mare, bogata (stejarii, castanii, nucii), maretie si putere, cei cu forma neregulata (merii, perii) – multa imaginatie etc. La randul lor, ramurile groase si putine la numar exprima forta, cele subtiri, cu ramificatii numeroase, sensibilitate, cele sinuoase – dificultate, cele  orizontale statornicie, cele verticale dorinta de afirmare, iar cele inclinate lipsa de vointa. Frunzele groase si mari exprima forta, cele subtiri si sensibile la adierea vantului agitatie, instabilitate etc. Din aceste motive, se recomanda persoanelor triste sa se plimbe toamna prin paduri de artari, cand frunzele lor sunt portocalii (nuanta revigoranta) sau, in restul anotimpurilor, in cele de brazi. Cei apatici sunt sfatuiti sa aleaga aleile strajuite de plopi sau brazi foarte inalti, iar cei neinduplecati, rigizi, sa stea cat mai multa vreme pe malul apelor cu salcii plangatoare. Specialistii afirma ca o padure vazuta de aproape are efecte stimulatoare, iar de departe sedative. Putem asimila de la arbori, prin rezonanta, o parte din forta si farmecul lor, amplificandu-ne energia subtila necesara armonizarii fiintei noastre pe multiple planuri.

Sursa: rador.ro