Sanatate

Sigur nu stiai aceste lucruri despre lumea nevazuta a microbilor!

 

Darwin este cel care a emis ipoteza ca toate fiintele vii provin din  cele mai vechi forme de microbi, fiinte vii unicelulare care traiesc peste tot in jurul nostru. Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre aceasta lume fascinanta a microbilor.

Particule invizibile de praf, polen, cenusi vulcanice, spori de plante sunt adunate de corpul uman atunci cand inspiram. Acestea isi fac loc in organism si devin chiriasii nostri microbieni. Microbii sunt forme de viata cu care ne „impartim” corpul cu sau fara voia noastra.

Multi dintre microbii din aer sunt indispensabili pentru supravietuire, iar altii sunt chiar benefici, ajutandu-ne sa digeram hrana si sa dirijam sistemul imunitar. Insa exista categorii de microbi care in mod cert dauneaza, fiind patogenii care cauzeaza boli precum tuberculoza sau gripa.

Loading...

Desi nu se cunosc foarte multe despre aceasta comunitate de bacterii care traiesc pe piele, gingii si dinti, in canalul reproductiv si in special in intestine, stiinta a trasat cateva coordonate in privinta microbilor, menite sa ajute medicina sa cerceteze in continuare dinamica si efectele lor.

Iata cateva lucruri mai putin cunoscute despre microbi:

1. Corpul uman adaposteste de zece ori mai multe bacterii decat celule.

2. Existenta microbilor a fost descoperita acum 350 de ani, cand Antoni van Leeuwenhoek a pus la microscop mostre de apa din iazuri si saliva. In schimb, virusurile – mult mai mici decat bacteriile, dar cu mult mai numeroase, au fost descoperite cu de-abia un secol si ceva in urma.

3. Majoritatea microbilor aeropurtati calatoresc pe distante enorme. Praful din deserturile Chinei zboara peste Pacific pana in America de Nord, apoi spre est pana in Europa si ajunge sa faca ocolul lumii, impreuna cu microbii si particulele pe care le poarta cu sine.

4. Atmosfera superioara contine si ea microbi, care plutesc pana la 36 km deasupra Pamantului. La altitudini mai joase, microbii supravietuiesc si chiar prospera.

5. Microbii nu sunt simpli locatari ai aerului, ci sunt si creatorii acestuia. Oxigenul e un produs rezidual al fotosintezei, iar inventarea procesului respectiv, acum circa 2,5 miliarde de ani, o datoram cianobacteriilor. Ele sunt direct responsabile de pana la jumatate din oxigenul generat anual pe planeta, iar la o mare parte din restul contribuie indirect.

Sursa: antenasatelor.ro

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP