Stiri Romania

Seful Armatei SUA in Europa catre Romania: Trebuie sa investiti in securitate daca vreti sa fiti in siguranta! Rusia actioneaza agresiv!

General Locotenentul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA in Europa, a declarat, intr-un interviu acordat News.ro, ca Romania este o „tara de prim rang” in cadrul NATO si un aliat foarte bun, cu o relatie foarte buna cu Statele Unite, insa trebuie sa continue eforturile de modernizare in Aparare, in special in privinta echipamentelor, care dateaza din perioada Pactului de la Varsovia. Hodges a vorbit si despre activitatile Rusiei in regiune si despre actualul context de securitate in Europa, mesajul sau pentru statele europene fiind: „Trebuie sa investiti in securitate daca vreti sa fiti in siguranta”.

Generalul Hodges s-a aflat saptamana aceasta in Romania, intr-o vizita la baza militara Mihail Kogalniceanu, unde a participat la pregatirile pentru exercitiul militar NATO de amploare care va avea loc in aceasta vara. El a vorbit, in interviul acordat agentiei News.ro, despre planurile de instructie care vor avea loc pe teritoriul tarii, dar si despre actualul profil al Romaniei in cadrul NATO si in relatie cu Statele Unite.

Comandantul Armatei SUA din Europa a laudat eforturile Romaniei, pe care a numit-o o tara „de prim rang” si un lider al Aliantei, insa a subliniat nevoia ca tara noastra sa continue sa investeasca in Aparare, in special pentru a moderniza echipamentele, care dateaza, in unele cazuri, din anii ’50.

Loading...

Ben Hodges a vorbit si despre actiunile Rusiei in regiunea Marii Negre, cerand mai multa transparenta din partea Moscovei in cadrul exercitiilor militare pe care le desfasoara, dar si despre actualul context de securitate, dupa Brexit. Generalul a facut si precizari cu privire la estimarile sale anterioare, din 2016, potrivit carora o invazie a Rusiei in zona tarilor baltice nu ar putea fi oprita cu succes de catre NATO, explicand ca in ultimul an s-au facut progrese, iar aliatii din nord sunt capabili acum sa se apere mult mai bine.

Lt Gen Ben Hodges: Sunt aici, astazi, ca parte a unei echipe de observare pentru a pregati exercitiul Saber Guardian, care va avea loc in luna iulie. Va fi cel mai mare exercitiu din acest an. Romania este chiar in mijlocul acestui exercitiu. Va mai implica Ungaria, Romania, Bulgaria, peste 40.000 de soldati din 20 de tari, iar Romania – asa un aliat minunat – este chiar in mijlocul acestui exercitiu, asa ca aici, la MK, ceea ce noi numim baza MK – Mihail Kogalniceanu – este un centru foarte important pentru noi in zona Marii Negre. De aceea suntem aici. Romania a oferit un leadership foarte bun. Generalul Ciuca (Nicolae Ciuca – seful Statului Major General – n.r.), a mobilizat resurse importante pentru a face posibila aceasta serie de exercitii. Este o oportunitate foarte buna de antrenamente.

Cred ca este, de asemenea, o manifestare a deciziei NATO de a face mai multe in zona Marii Negre, ceea ce NATO numeste Prezenta inaintata Adaptata, asa ca avem sute de soldati americani care activeaza aici, locuiesc aici, la MK, se antreneaza la Cincu, la Smardan, precum si in alte locuri din Romania. De aceea ma aflu astazi aici si, desigur, voi fi prezent in mare masura si in luna iulie. O alta dovada critica a relatiei dintre Romania si SUA: avem o baterie de aparare aeriana romaneasca, cu circa 100-120 de soldati, care fac parte din grupul de lupta din cadrul Prezentei inaintate Adaptate, din nord-estul Poloniei, deci Romania ofera o capabilitate de care aveam nevoie pentru a sustine grupul de lupta. Comandantul de acolo tocmai mi-a spus ca este foarte multumit de bateria de aparare aeriana romana, soldatii sunt foarte disciplinati, foarte profesionisti. E doar un alt exemplu, dar pe care l-am vazut si in Afganistan, cu soldatii romani din Zabul, cand am fost in Kandahar. Profesionisti, disciplinati, aliati foarte buni.

Lt Gen Ben Hodges: Romania este un lider in Alianta, este intr-o zona atat de importanta din punct de vedere strategic, la marginea vestica a Marii Negre. Romania ofera capabilitati de informatii, Fortele Navale Romane, Fortele Aeriene sunt toate parti importante ale Aliantei si cred ca celelalte 27 de state membre au recunoscut acest lucru cand au decis sa infiinteze Prezenta inaintata Adaptata, sa creasca prezenta si in aceasta zona. Romania gazduieste Divizia Multinationala de Sud-Est, avem un general de brigada american care a sustinut acest lucru, deci este inca un semn al calitatii de lider a Romaniei.

Cred ca faptul ca Romania se straduieste sa continue sa isi imbunatateasca capabilitatile aeriene, de raza lunga, ma face foarte optimist ca foarte curand se va realiza ca Romania este o tara care aloca 2% din PIB Apararii, in acel grup foarte mic care a atins acest obiectiv. Sunt foarte optimist cu privire la cat de repede va ajunge Romania acolo. imbunatatirile pe zona de instructie de la Cincu, un alt exemplu al Romaniei ca isi mareste contributiile fata de Alianta si, desigur, acest loc, baza MK, care este un alt simbol important al acestui fapt. Eu vad deja Romania ca o tara de prim rang, datorita calitatii soldatilor, investitiilor pe care le face in modernizare si leadershipul generalului Ciuca.

Lt Gen Ben Hodges: E o intrebare foarte buna. Desigur, continuarea modernizarii sistemelor. Aveti inca foarte mult echipament invechit, din perioada Pactului de la Varsovia (1955-1991 – n.r.), pe care stiu ca MApN ar dori sa il imbunatateasca. Ati facut anumite lucruri, precum Spike, care este un sistem antitanc excelent, de productie israeliana, care e foarte bun. Acesta a fost un pas important, dar cred ca trebuie modernizarea in continuare a fortelor terestre, interoperabilitatea, cand aveti soldati romani sub comandament american sau soldati americani sub comandament romanesc, sa poata folosi artileria impreuna, sa poata comunica in siguranta prin radio si prin alte mijloace, si pentru sistemele digitale. Consider ca acestea sunt zone in care trebuie sa continuati sa faceti imbunatatiri.

Lt Gen Ben Hodges: Sunt dezamagit ca Rusia nu a fost mai transperanta cu exercitiile ei. Continua sa actioneze, cred, intr-un mod agresiv. si e valabil in intreaga zona a Marii Negre. Avem 10.000 de soldati rusi care ocupa parti din Georgia, in Abhazia si Osetia de Sud, si care in mod clar nu intentioneaza sa plece, desi au spus ca vor face acest lucru dupa invadarea Georgiei, prin intermediul intelegerii facute de Sarkozy (Nicolas Sarkozy, fost presedinte al Frantei – n.r.). Activitatile pe care le sustin in zona Donbas, estul Ucrainei. Toata lumea stie ca Rusia le asigura separatistilor care incearca sa submineze conducerea Ucrainei munitie, sisteme de armament, leadership si in mod clar nu respecta suveranitatea Ucrainei, dar nici nu respecta OSCE, nu permit reprezentantilor OSCE sa isi faca treaba.

Cu totii vrem ca procesul de la Minsk sa functioneze, sa ajungem la o solutie politica in Ucraina, dar faptul ca rusii nu permit misiunii speciale de monitorizare a OSCE sa isi faca treaba este dezamagitor. Rusii au o sansa, in august si septembrie, cu exercitiul lor Zapad-17. Vor avea multe mii de soldati, avioane si asa mai departe care desfasoara exercitii in Belarus si in vestul Rusiei, in districtul militar de vest. I-as ruga sa fie la fel de transparenti ca noi, sa invite presa si observatorii, nu doar la minimum, ci sa ii invite ca sa vada ce fac. Asta ar contribui mult la a reduce temperatura si ingrijorarea pe care o au tarile cu privire la intentiile lor reale. Desigur, este de asteptat ca Rusia sa desfasoare exercitii, la fel ca noi, dar cred ca lipsa de transparenta este cea care ingrijoreaza lumea.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP