Sedinta solemna a Parlamentului pentru comemorarea fostului suveran! Klaus Iohannis: E datoria noastra sa aparam mostenirea regelui Mihai I!

410

Camera Deputatilor si Senatul s-au reunit, luni, incepand cu ora 15.00, intr-o sedinta solemna comuna pentru comemorarea Regelui Mihai, la care au luat parte si presedintele Klaus Iohannis, principesa Margareta, Custodele coroanei regale, si Patriarhul Daniel.

De asemenea, au fost invitati premierul Mihai Tudose, ministrii, precum si parlamentari si ministri din Republica Moldova.

Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a sustinut luni, 11 decembrie a.c., la Palatul Parlamentului, o alocutiune in cadrul sedintei solemne comune a Parlamentului dedicate omagierii personalitatii Majestatii Sale Regele Mihai I.

„Onoram astazi, cu profund respect, memoria unei mari personalitati a istoriei noastre, Regele Mihai I al Romaniei. Loial patriei si natiunii sale, el a purtat pe umeri o grea domnie in momente foarte dificile ale istoriei noastre.

Obligat sa infrunte tirania, prin actul de la 23 august 1944, Mihai I a servit cauza libertatii si democratiei. Apoi, opunandu-se cu darzenie acapararii tarii de catre comunisti, a dovedit curaj si simt al datoriei.

Destinul sau tragic se confunda cu destinul din veacul trecut al poporului roman.

in lungul sau exil, Regele a simbolizat speranta unei Romanii renascute si libere, la care romanii nu au incetat sa aspire.

Dupa caderea comunismului, a fost oprit cu brutalitate sa intre in tara si sa se reculeaga la mormintele ilustrilor sai inaintasi. Acestor actiuni disperate si absurde, le-a opus demnitatea si taria caracterului sau.

Pentru toate aceste merite, Regele Mihai I va ramane in amintirea poporului roman ca un mare om de stat.

Onorata audienta,

Desi a domnit acum mai bine de 70 de ani, principiile sale nu apartin trecutului, ci, dimpotriva, sunt mai actuale ca niciodata.

Mihai I a fost un monarh constitutional care a aparat domnia legii, drepturile si libertatile individuale, a militat pentru institutii solide si pentru ca regulile sa fie durabile, asumate si respectate.

Integritatea sa este un exemplu nepretuit, iar cuvintele sale sunt astazi la fel de elocvente.

«Vom sustine orice om politic», spunea Regele Mihai in urma cu 17 ani, «indiferent de inclinatia lui ideologica, atata vreme cat el sau ea va ramane angajat in respectarea drepturilor omului si a libertatilor individuale, in eliminarea coruptiei, in protejarea tuturor romanilor.»

Regele a aparat cu toate puterile si prerogativele sale Romania in vremea domniei si a facut tot ce i-a stat in putinta mai apoi, in exil, pentru reinnodarea legaturilor traditionale ale Romaniei cu democratiile occidentale.

Evoc aici si turneele si misiunile diplomatice pe care le-a intreprins pentru aderarea Romaniei la NATO si la Uniunea Europeana, fiind convins ca alegerea strategica de a orienta tara catre Occident a reprezentat reintoarcerea fireasca la optiunile inaintasilor sai.

Doamnelor si domnilor,

Este datoria noastra, a tuturor, sa aparam mostenirea Regelui Mihai I.

Pretuind memoria sa, noi toti avem datoria sa asiguram o Romanie stabila, demna si respectata in lume, prospera si puternica, cu un stat de drept solid, in care aspiratia spre libertate si prosperitate a romanilor este implinita si in care nimeni nu este mai presus de lege.

O Romanie in care viata publica sa fie dominata de responsabilitate, decenta si competenta. in definitiv, o Romanie mai puternica si mai unita, pe care suntem cu totii chemati sa o desavarsim.

Fie ca amintirea Regelui Mihai I sa ramana vesnica in inimile noastre!”.

Sedinta solemna s-a incheiat cu un fragment din „Poema romana” a lui George Enescu.