Economic

Se cauta oameni pentru unul dintre cele mai banoase locuri de munca din Romania!

Unul din cei mai buni angajatori din Romania, avand in vedere salariile mai mult decat atractive, cauta angajati. E criza de controlori de trafic aerian. Romania va avea nevoie, in urmatorii 7 ani, de aproximativ 200 de specialisti numai la Bucuresti, dar e loc de mai bine in toate sediile Romatsa din tara. Pregatirea unui om de care, intr-o singura zi, depinde soarta a mii si mii de calatori dureaza si 5 ani. Peste 1.000 de oameni s-au inscris anul trecut la testarile de specialitate pentru un loc de munca in Bucuresti, insa doar 86 au trecut probele eliminatorii.

In urmatorii sapte ani, Romania va avea nevoie sa angajeze peste 140 de controlori de trafic, si asta numai in Bucuresti. La ultima selectie, din cei aproape 20.00 de candidati inscrisi, au fost admisi putin peste 100.

Gabriel Tudorache, lider de sindicat, Romatsa: Situatia in ceea ce priveste numarul controlorilor de trafic, nu este foarte fericita. in tara, in momentul de fata, desi in ultimii doi ani s-au facut eforturi, inca nu avem numarul necesar de controlori. in schimb, problema pe care o avem aici in ACC Bucuresti este una de varsta a controlorilor. in circa 6-7 ani, vor iesi la pensie. Acest lucru este foarte grav, pentru ca, un elev ca sa ajunga controlor sunt necesari trei ani, sau poate patru ani si asta pentru a se autoriza pe un singur sector de dirijare. Noi avem la un moment dat sapte sectoare geografice.

Serban David a fost pilot de linie. Acum trei ani, s-a hotarat sa isi schimbe jobul, dar sa-si pastreze cat de cat domeniul.

Loading...

„E o sansa incredibila sa devina controlori, fara o pregatire anterioara. Obtii licenta de CTA, in schimb abia dupa cinci ani poti sa spui ca ai trecut prin anumite cazuri si ai o experienta de controlor peste mediu. Faptul ca vii intr-un loc si lucrezi intr-un loc unde sunt oameni de 50-60 de ani care vin cu placere la munca, e o satisfactie incredibila pentru mine. E o pregatire continua si evaluare continua din momentul in care au pasit in aceasta cladire si pana ai iesit la pensie”, spune fostul pilot.

Razvan Istudor este controlor autorizat de doar jumatate de an. inainte de a ajunge la Romatsa a lucrat, pentru cinci ani, in IT.

Prima data cand am apasat pe buton sa vorbesc cu primul avion din viata mea am avut emotii mari, foarte mari. A fost o satisfactie personala extraordinara. Pur si simplu ai grija de vietile oamenilor, si din moment ce am 20 de avioane pe ecran de-o data, la o medie de 200 de oameni intr-un avion, sunt multi oameni odata pe mana ta, spune Razvan Istudor.

Instructorii ii pregatesc zilnic pe viitorii controlori. Fiecare zi este diferita pentru ca mereu apar situatii neprevazute.

Florin Todea, training manager ACC Bucuresti: in aceasta pregatire, la unitate, avem 24 de persoane. Am avut o situatie cu unul dintre elevi. Eu il evaluam si am avut o situatie neobisnuita. Avem incidente cu aeronavele si se pot intampla incidente cu echipamentele. S-a intamplat. El era in evaluare si nu ar fi trebuit sa il las, dar s-a descurcat foarte bine. A fost o surpriza pentru mine.

in martie va reincepe sesiunea de recrutare pentru controlorii de trafic aerian. Chiar daca anual se inscriu peste 1.000 de candidati, mai putin de 10% dintre ei reusesc sa treaca testarile.

Romatsa este regia cu cele mai mari salarii din Romania. Potrivit bugetului de venituri si cheltuieli pe 2016, salariul mediu lunar brut, fara a lua in calcul bonusurile, era de 21.430 lei (aproape 5.000 euro). De asemenea, indemnizatia de pensionare este uriasa.

Sursa: Digi24

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP