Stiri Romania

Scrisoare deschisa a CNMR si peste 50 de personalitati din mediul cultural, academic, de securitate, politic, catre ambasadorul Ungariei la Bucuresti!

Coalitia Nationala pentru Modernizarea Romaniei (CNMR), asociatie legal constituita, menita sa vina in sprijinul societatii civile si al institutiilor publice, ce reuneste peste 50 de importante organizatii neguvernamentale, sindicate, patronate, reprezentanti ai administratiei publice locale, ai mediului academic si ai mediului de afaceri, prin prezenta scrisoare deschisa, va adreseaza un protest vehement fata de actiunile provocatoare la adresa statului roman din partea statului ungar si a reprezentantilor acestuia pe teritoriul Romaniei.

Catre: Ambasada Ungariei in Romania

In atentia: E.S. Zákonyi Botond, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Ungariei la Bucuresti

Excelenta Voastra,

Fata de gestul de agresiune la adresa Romaniei a unor cetateni de etnie maghiara, pe teritoriul statului dumneavoastra, constand in violarea spatiului teritorial al Romaniei reprezentat de ambasada si resedinta diplomatilor romani la Budapesta, prin arborarea peste simbolul natiunii romane (stema Romaniei), a unui steag nerecunoscut de catre Romania si autoritatile romane, va solicitam urmatoarele:

Realizarea unei anchete urgente cu privire la incidentul ce a avut loc in noaptea de 12-13 Ianuarie la sediul ambasadei Romaniei de la Budapesta;
Clarificari urgente din partea statului maghiar cu privire la asigurarea obligatorie a securitatii Ambasadei Romaniei, stat aliat NATO si semnatar al unui tratat de prietenie si colaborare si explicatii temeinice cu privire la realizarea acestui gest de agresiune la adresa statului roman fara stirea sau interventia fortelor de politie ungare;
in masura in care exista o ancheta in derulare, care este stadiul acesteia: au fost identificati agresorii? in caz contrar va putem furniza fotografiile publicate chiar de catre acestia.

Care sunt masurile luate si ce prevede legea ungara cu privire la vandalizarea teritoriului unui stat strain, tinand cont de tratatele internationale in domeniu, privind imunitatea diplomatica?

in ce masura structurile de protectie si de informatii maghiare si-au facut datoria in acest caz?

Solicitam transmiterea unor scuze publice fata de statul roman si cetatenii sai pentru acest incident extrem de grav si cu o valoare si incarcatura simbolica deosebite ce poate afecta pe termen lung relatiile intre poporul roman si poporul ungar.

Ne dorim o relatie buna cu Ungaria ca vecini si cu comunitatea maghiara din Romania, dar este nevoie de identificarea si aducerea in fata legii a celor ce se fac vinovati de intinarea simbolurilor sacre ale poporului roman, , pentru a putea avea minima incredere in bunacredinta a autoritatilor de la Budapesta.

Aceasta scrisoare va fi trimisa si Parlamentului Ungar, Ministerului de Afaceri Externe al Romaniei, Organizatiilor civice maghiare, presei ungare dar si tuturor membrilor grupurilor de prietenie Ro Hun din parlamentele celor doua tari.

in incheiere, solicitam statului ungar, luarea tuturor masurilor necesare pentru evitarea pe viitor a oricaror gesturi care pot aduce daune simbolurilor sacre ale Romaniei si ale poporului roman.

Scrisoarea ramane deschisa pentru oricine se alatura Coalitiei Nationale pentru Modernizarea Romaniei in acest demers.

Semnat,

Alexandru Cumpanasu

Presedinte CNMR

Personalitati semnatare:

Acad. Eugen Simion

Amb. Costin Georgescu,

Gl. cu patru stele Constantin Degeratu,

Loading...

Vasile Tamas

Marian Saniuta,

Marius Nistor

Lavinia sandru

Alexandru Cautis

Dan Bucura

Alexandru Macoveiciuc

Narcisa Iorga

Gl. cu patru stele Anghel Andreescu

Gl. Lt (R)Virgil Balaceanu

Dragos Frumosu

Radu Boroianu

Gen. Mihai Bratan

Mihaela Olaru

Adrian Badea

Prof. Valentin Popa

Ion Sandu

Europarlamentar Catalin Ivan

Europarlamentar Maria Grapini

Gl. Olimpiodor Antonescu

Col. (R) Ion Bratu

Cezar Spanu

Raluca Barsaian

Gl. Mr. in retragere Nelu Pop

Col. (R) Paul Milodin

Col. (R) Ion Lacatus

Amb. Ion Anghel

Iulian Cristache

Marius Mihut

Marian Florea

Florin Vilnei

Liviu Besleaga

Cl. (R) Bragaru Ilie Titel

Lt. Col. Adrian Vilsan

Col. Nicolae Parepa

Bogdan Marin

Mihai Ivascu

Iustin Gusa

Marius Ionita

Prof. Lidia Balan

Muscu Georgiana Roxana

Nicodim Lavinia Ionela

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP