Satul secuiesc transformat intr-unul dintre cele mai frumoase din Romania!

793

Rimetea (Torockó) este singurul sat din Romania distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

Comuna Rimetea (sau Torockó) este o veritabila minune aflata in judetul Alba, la granita cu judetul Cluj. Este poate cel mai frumos sat din Transilvania, atat din punct de vedere al mediului inconjurator, cat si al constructiilor din sat. Este singurul sat din Romania distins cu premiul Europa Nostra al Comisiei Europene pentru conservarea patrimoniului cultural material.

S-a intamplat in 1999, ca urmare a eforturilor de conservare depuse de localnici si de ONG-urile din Ungaria implicate in proiect. Premiul a venit dupa ce au fost restaurare 138 de case traditionale secuiesti.

Specialistii Comisiei Europene au apreciat ca s-au pastrat nealterate aceste veritabile monumente istorice. Europa Nostra rasplateste, din 1980, proiectele care tin de apararea mostenirilor culturale de pe continent. Locuitorii din Rimetea sunt mandri de acest premiu, mai cu seama ca este un loc rar in care s-au putut pastra obiceiurile milenare si cultura lor. in anul 2000, Oficiului National al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zona arhitecturala si urbana protejata, arata adevarul.

La Rimetea sunt aproximativ 200 de cladiri traditionale (case, grajduri, ateliere etc.) construite intre secolele XVII si XIX; cea mai veche casa din sat este casa unui miner, construita in 1668 si renovata dupa 2004. Pe unele porti se mai vad placute infatisand diversele obiecte (scara, galeata, lopata etc.) cu care respectiva gospodarie contribuia la efortul colectiv in caz de incendiu.
Poate fi vizitata si muzeul privat al doamnei Geley Anna, care adaposteste o bogata colectie de arta populara, muzeul deschis de tanti Ida in fostul atelier de carpaci detinut de tatalui sau, moara de apa din 1752, construita de Toroczkai Klára, care este inca folosita ocazional de localnici. Spectaculoase sunt si mormintele de familie sapate in stanca, unice in Romania, folosite din generatie in generatie. inca de la inceputul secolului al XX-lea, localnicii au adunat din proprie initiativa materiale pentru un muzeu etnografic, care a fost deschis in anul 1952. Acesta se afla in centrul satului, langa primarie.

Colectia de obiecte existenta aici, numarand peste 11.000 de piese adunate in 5 incaperi, reflecta ocupatiile principale ale locuitorilor din zona – mineritul, metalurgia si prelucrarea lemnului. Biserica fortificata de la Rimetea Unul din locurile cele mai interesante de la Rimetea este biserica unitariana fortificata, construita in secolul al XVIII-lea. Turnul a fost finalizat in 1670, iar nava in 1796. Se afla in centrul satului. si ea este frumos restaurata. Atat arhitectura rustica cat si decoratiunea interioara reflecta patrimoniul satului. in interiorul zidului se afla o placuta cu un mesaj din partea marelui compozitor Bela Bartok, din 7 octombrie 1909. “Printre satele maghiare pe care le-am analizat pana acum, acesta se afla in cel mai frumos loc…”.

Populatia a imbratisat religia unitariana in timpul regelui Ungariei Ioan Sigismund Zápolya (Regele János al Doilea), care trait intre 1540-1571. De atunci aceasta este religia principala in comuna. La sfartitul secolului al XVI-lea s-a construit scoala de la Rimetea. Ruinele cetatii Trascaului Celalalt sat al comunei, Coltesti (Torockószentgyörgy) se afla la cinci kilometri. La vest de Coltesti, se afla ruinele cetatii Trascaului (Torockóvár). A fost construita in jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay, ca cetate locuibila si de refugiu.Este relativ bine pastrata, ruina cetatii este impunatoare gasindu-se pe o stanca greu atacabila.