Stiri Romania

Satul repopulat cu zeci de artisti care au abandonat orasul pentru viata la tara! Zona a devenit un centru cultural!

O localitate uitata de vremuri in apropiere de Cheile Nerei a devenit in ultimii ani un veritabil centru cultural dupa ce in jur de 20 de artisti din Timisoara au renuntat la viata din oras, si-au cumparat case si s-au mutat in superbul satuc din zona montana a Banatului.

La poalele Muntilor Banatului, la doi pasi de Cheile Nerei si la cinci kilometri de Oravita exista o zona pitoreasca care ii cucereste pe tot mai multi artisti din Timisoara. E vorba de satul Socolari, unde dintre cei putin peste 100 de locuitori, 20 sunt artisti. Sunt veniti din Timisoara si s-au mutat la Socolari in ultimii ani.

Loading...

Distanta dintre Timisoara si Socolari este apreciabila – 120 de kilometri – si destul de greu de parcurs, mai ales ca drumul care leaga cele doua localitati nu este grozav. Kilometri intregi din soseaua de asfalt sunt intesati cu atatea gropi incat nu pot fi numarate. Cu siguranta, nu acesta a fost punctul forte care i-a atras pe artistii timisoreni care au cumparat si detin astazi case in Socolari. Toti povestesc ca au fost adusi aici de frumusetea pitoreasca a locului. Totul a inceput de la taberele de practica pe care studentii de la Facultatea de Arte din Timisoara le organizau aici, la inceputul anilor ‘90. Iosif Tasi este primul artist din Timisoara care a cumparat o casa in Socolari, astazi fiind unul dintre locuitorii permanenti ai satului, scrie Adevarul.

„S-a intamplat ceva foarte firesc, noi eram studenti la pictura, la Facultatea de Arte, si in fiecare an aveam practica de vara. Profesorul nostru se cunostea foarte bine cu seful Ocolului Silvic din Oravita si acesta i-a spus ca timp de sase ani va sustine tabara noastra la Oravita si Ciclova Montana. Venind sase ani in zona, am umblat imprejur, am facut excursii si am dat de Socolari, Ilidia si Potoc (n.r. – alte sate din zona), care ne-au placut foarte, foarte mult. Era o zona unde n-a trecut semnul civilizatiei, am gasit cumva un loc asa de rezervat ca si cum am fi mers inapoi cu 80 de ani. Dupa terminarea facultatii, prin ‘96, am hotarat sa-mi cumpar o casa. Doi ani la rand, prietenii si colegii mei, care cunosteau zona, veneau si stateau mereu la mine si dormeau. Dupa aceea, au inceput sa-si cumpere case si ei“, povesteste artistul vizual Tasi.

Tasi povesteste ca localnicii i-au primit bine si ca intodeauna au fost deschisi, chiar daca erau oarecum intrigati si in acelasi timp bucurosi de timisorenii care vin in numar tot mai mare in satul lor. „Nu si-au pus intrebari cand veneam in vacanta 2-3 luni, a fost pentru ei mai neobisnuit cand eu, in 2008, m-am lasat de invatamant si m-am retras de tot in sat. Atunci pentru ei a fost ceva deosebit. Cineva din Timisoara, titular pe post, sa-si lase serviciul, orasul, si sa se mute la sat, la Socolari. Asta cred ca deja fost un soc pentru ei“, povesteste Tasi. Scriitorul timisorean Ilie Chelariu, si el printre primii veniti la Socolari, si-a cumparat doua case aici. Spune ca i-a placut foarte mult zona si oamenii. „M-am indragostit. Aici au fost oameni deosebiti, pentru ca aceste case mari de piatra nu s-au construit usor. Pe langa faptul ca au avut disponibilitate financiara a mai fost ceva. Un fel de reciprocitate, se ajutau intre ei. La constructia unei case circulau neintrerupt 20 de care trase de boi, cu lemn si piatra, si tot satul ajuta. Asa s-a ajuns in acele vremuri ca Socolariul sa aiba 1.800 de suflete, cel mai mare numar de locuitori pe care l-a avut vreodata“, spune Ilie Chelariu.

Primul timisorean care a patruns in satul vecin, Ilidia, este un coleg de facultate a lui Tasi, pictorul Dorel Olteanu. Acesta isi aminteste cum s-a atasat de locuinta pe care a cumparat-o si a numit-o Avanpost. „Eram la tabara de pictura si, dintre toti colegii care se odihneau la umbra unui tei, asteptand un tractor cu remorca sa ne duca la scoala din Oravita, unde eram cazati, eu am plecat prin sat. Dupa primul colt am zarit o casa – a fost dragoste la prima vedere. Am aflat mai tarziu ca de fapt a fost prima cooperativa din Banat“, spune Oltean, care a concesionat imobilul si l-a transformat in centru de creatie.

Venirea timisorenilor a schimbat total viata din Socolari si Ilidia. in fiecare an, cele doua sate gazduiesc zeci de tineri care vin la evenimentele artistilor bastinasi. Iosif Tasi a infiintat si o asociatie culturala „Socart“, care a organizat pana acum mai multe simpozioane. „Anul trecut a fost a treia editie. L-am intitulat «Urma», pentru ca noi am gasit aici o urma si incercam la randul nostru sa lasam o urma. Prima editie a fost un remember al venirii noastre aici, a doua – un semnal pentru salvarea icoanelor pe sticla si a treia a fost un simpozion international la care am adus artisti din Germania, Franta si Ungaria, care au fost fascinati de frumusetea locului“, sustine Tasi. Regizorul timisorean stefan Iordanescu, proprietar si el de casa in Socolari, spune ca fiecare dintre cei care au venit aici incearca sa dezvolte cultural zona. „Fiecare o face in domeniul din care provine. Eu vreau sa organizez niste intalniri la care sa participe actori, regizori si critici din toata tara. si asa facem cu totii! in felul acesta Socolariul a devenit un important centru cultural“, spune Iordanescu. Primarul din Ciclova Romana, comuna de care apartin satele Socolari si Ilidia, spune ca artistii timisoreni au renviat zona. „A insemnat mult venirea lor. Satele nostre sunt mici, au mai ramas doar batranii aici, dar odata cu venirea artistilor toata zona a renascut. A devenit un centru cultural. Eu ii ajut cat de mult pot si sunt mandru de ei“, spune Gheorghe Percea.

Expansiunea cu iz miraculos a satului Socolari si interesul crescut al strainilor a facut ca piata imobiliara locala sa creasca pe masura. Primii rezidenti artisti ai satului din judetul Caras-Severin au platit in urma cu 20 ani in jur de 2.000 de marci germane pe o casa traditionala inspirata din arhitectura Imperiului Austro-Ungar. Urmatorii timisoreni stabiliti ulterior in Socolari au platit preturi tot mai ridicate. in acest moment, potrivit estimarilor localnicilor, o proprietate se vinde cu preturi cuprinse intre 15.000 si 20.000 de euro.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP