Salariul minim pe economie ar putea creste la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018!

5142

Ministrul Muncii a propus, joi, o hotarare de Guvern prin care salariul minim brut sa creasca de la 1.450 lei, cat este in prezent, la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018.

Lia Olguta Vasilescu argumenteaza ca masura trebuie luata pentru ca salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale.

In programul de guvernare, salariul minim urma sa creasca la 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018, insa nu fusese luata in calcul intoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat.

De asemenea, ministrul Muncii a prezentat un proiect de ordonanta de urgenta prin care indemnizatia minima de crestere a copilului va creste de la 1 ianuarie de la 1.233 lei la 1.250 lei.

Declaratia completa a Olgutei Vasilescu din sedinta de Guvern: „Va propunem astazi o hotarare de guvern, intr-o prima citire, prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale.

Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018. Tot astazi, vreau sa va prezint in prima lectura un proiect de ordonanta de urgenta prin care indemnizatia minima de crestere a copilului va creste, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei fata de 1233 cat este in prezent. Pentru asigurarea acestei cresteri indemnizatia de crestere a copilului nu va mai fi raportata pe viitor la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta, care este astazi 500 de lei, iar indemnizatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR.

In acelasi timp propunem amanarea venitului minim de incluziune cu un an, pana la data de 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindca sistemul informatic nu este inca pregatit si de asemenea avem foarte multe solicitari de la autoritatile locale care, de asemenea, ne-au informat ca isi doresc prorogarea acestui termen de punere in aplicare a legii si, nu in ultimul rand, proiectul de ordonanta prevede cresterea pensiei minime la 640 de lei şi a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre pilonul II de pensii de la 5,1 la 3,7%, dar, atentie! fara a fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii pilonului II va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%.”