Stiri internationale

Rusia a testat in Marea Neagra o noua arma ce ar putea produce dezastre uriase!

Kremlinul ar putea sa dispuna de o arma extrem de simpla si eficienta, a carei existenta era doar suspectata pana acum de specialistii americani.

Loading...

Potrivit informatiilor obtinute de New Scientist, numeroase plangeri privind navigatia prin satelit in Marea Neagra ar indica de fapt ca fortele militare ale Kremlinului testeaza o noua arma, menita sa deruteze sistemele GPS. Un astfel de dispozitiv ar putea fi „vestitorul” unui nou tip de razboi electronic, cu arme accesibile nu doar marilor puteri, ci si statelor-paria si chiar gruparilor infractionale.

Pe 22 iunie, un astfel de incident a avut in centrul sau o nava comerciala americana care naviga aproape de Novorosiisc )port, dar si baza militara ruseasca la Marea Neagra). Capitanul vasului s-a trezit ca GPS-ul indica o pozitie gresita – mai precis, ca ar fi cu 32 de kilometri mai departe, pe uscat, langa un aeroport. Comandantul a contactat si alte nave aflate in zona, care au confirmat ca primesc date gresite de la dispozitivele lor GPS, arata stirileprotv.

Expertii cred ca este primul caz inregistrat vreodata de deturnare a indicatiilor GPS, un tip de atac electronic care pana acum exista doar in teorie. in 2013, cercetatorii de la Universitatea statului Texas au testat un astfel de aparat si spun acum ca e similar cu ce s-a intamplat in Marea Neagra – si, in plus, foarte putin costisitor, putand fi produs cu piese si software care se gasesc pe Internet.

Ei sustin ca folositea aparatelor care transmit date false GPS poate afecta siguranta navigatiei in Marea Neagra, iar in zone mai congestionate, precum Canalul Manecii, pot produce chiar dezastre navale. Cercetatorii americani spun, conform New Scientist, ca prima tinta ar putea fi Ucraina.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP