Stiri Romania

Romanii vor primi alerte pe mobil in cazul unor fenomene meteo extreme!

In urma cu cateva luni premierul Mihai Tudose promitea un sistem de alertare pentru cetateni, dupa ce mai multi oameni au decedat in urma furtunilor violente. Oamenii vor afla, direct de pe telefon, daca in zona in care se afla se vor produce fenomene meteo extreme, cum au fost furtunile din aceasta toamna. Vor sti din timp daca sunt anuntate viscole, cantitati mari de zapada sau nopti extrem de geroase.

Dupa indelungi discutii, operatorii de telefonie mobila s-au pus de acord cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si vor trimite mesaje de alerta, de luna viitoare.

Loading...

Centrul de comanda al aplicatiei se afla in sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta. De aici, aplicatia RO Alert va transmite informatiile de pericol iminent, dupa ce le primeste de la Administratia Nationala de Meteorologie.

„Aceasta aplicatie care va permite marcarea zonei respective, in care este iminent sa se produca evenimentul si vom avea posibilitatea acestui mesaj tip . El va fi transmis intr-un hub, cel putin asa e arhitectura sistemul, dupa care va pleca catre operatorii de telefonie mobila si apoi catre celulele care sunt amplasate fizic in teritoriu”, spune Cristian Radu, prim adj IGSU.

Mesajul va ajunge doar la cei care se afla in zona in care sunt anuntate fenomenele extreme. Semnalul va fi transmis operatorului de telefonie care il va retransmite instant. Odata trimis din centrul de comanda, mesajul va ajunge sub forma unei notificari pe telefon. Ea va fi insa insotita de semnale audio si luminoase.

Toti cei care au telefoane mobile, indiferent de reteaua in care sunt, vor primi mesaj de alertare, arata protv.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP