Romania sau Ungaria. A cui este, de fapt, Transilvania! Vezi argumentele istoricilor romani si maghiari!

1912

Transilvania este si astazi motiv de disputa intre romani si maghiari, chiar daca mai mult pe plan politic. in timp ce politicienii isca diferite conflicte pe acest subiect, oamenii de rand, romani si maghiari, nu-si doresc altceva decat o convietuire pasnica, in calitate de cetateni ai Uniunii Europene si membri NATO. Cei mai indreptatiti sa spuna a cui este de fapt Transilvania sunt istoricii.

Si in randul lor, insa, parerile sunt impartite. “Dupa ce timp de cateva secole in care populatia majoritara si-a pastrat identitatea, in ciuda unor politici agresive de deznationalizare, e un motiv just pentru a spune ca Transilvania este a Romaniei. O data cu incheierea Primului Razboi Mondial, problema natiunilor a fost discutata intr-un mod deschis, fapt ce a permis constituirea statelor nationale din aceasta parte a Europei.

In Transilvania, ca si in Basarabia sau Bucovina, populatia a avut oportunitatea sa se exprime prin reprezentanti, de cele mai multe ori legitimi, asupra unirii cu Romania. Adunarea de la Alba Iulia a fost organizata astfel incat, din punct de vedere juridic si cel al reprezentarii, transilvanenii sa se poata exprima cu privire la unirea cu Romania. Din punct de vedere cultural, nimeni nu poate contesta influentele altor etnii in spatiul transilvanean, in special cele ale maghiarilor, sasilor sau evreilor, insa populatia majoritara nu s-a regasit de-a lungul secolelor sub ocarmuire straina”, sustine istoricul oradean Marius Deaconu, conform Adevarul.

Nu putini sunt politicienii maghiari sau chiar istoricii maghiari care sustin ca Transilvania ar trebui sa apartina Ungariei. Unii istorici unguri sustin ca romanii sunt urmasi ai dacilor romanizati la sud de Dunare si nu la nord de Dunare, inducand ideea ca romanii ar avea origine romano-traco-slava, cu preponderenta elementului slav, emigrand la nord de Dunare la inceputul sec. al IX-lea, adica inainte de venirea ungurilor in Transilvania. Altii sustin ca, odata cu retragerea aureliana (274 d. Cr.), cand imparatul Aurelian i-a mutat pe colonistii romani din Dacia Traiana in Moesia Inferior (la sud de Dunare), au plecat cu ei si dacii de la nord de Dunare, lucru infirmat de istorici si chiar de unii istorici unguri. Astfel, istoricul clujean Ladislau Gyemant sustine ca „romanii sunt cei mai vechi locuitori ai Transilvaniei de origine romana, mentinuti in permanenta pe pamantul pe care il locuiesc, anterior celorlalte popoare (deci si ungurilor)” si recunoaste „caracterul nedrept si abuziv al sistemului politic instalat ulterior, cu excluderea romanilor”.

Istoricul maghiar Kovary Laszlo, in lucrarea sa „Statistica Ardealului”, sustine ca „romanii sunt urmasii romanilor colonizati in Dacia de imparatul Traian, fiind gasiti aici de unguri mult mai tarziu, prin sec. al IX-lea (955-956)”. in „Antichitatile Ardealului”, Kovary Laszlo, scrie: „La venirea maghiarilor, Ardealul era locuit de neamul romanilor (olah nemzet). De la ei au preluat maghiarii stapanirea Transilvaniei”. Szilagyi Sandor preciza, la randul sau: „Nu se poate contesta faptul ca romanii au detinut Transilvania cu mult timp inainte de venirea principelui maghiar Tuhutum, care s-a luptat cu valahii lui Gelu in partea de nord-vest a Transilvaniei, cu Glad in Banat si cu Menumorut in Crisana, capetenii demne de amintit.”

Csetrenyi Svartics Ignac seria: „Romanii traiau aici (in Transilvania) la inceputul domniei lui Arpad. Ei au fost cei cuceriti de catre Tuhutum. De aici, ei (romanii) s-au inmultit foarte mult in regiunea Tisei, in Ungaria.” Problema Transilvaniei este una sensibila si va mai curge multa cerneala pana cand ea va fi pe deplin lamurita. “Chiar daca e o problema sensibila si o chestiune generatoare de tensiuni diplomatice, Transilvania reprezinta o regiune care trebuie sa fie parte a statului roman”, sustine istoricul oradean Marius Deaconu. in ciuda tuturor confliectelor dintre maghiari si romani, trebuie acceptata ideea ca popoarele Transilvaniei au un destin comun.