Romania isi exprima „solidaritatea” cu Anglia, impotriva Rusiei! MAE: Un diplomat rus va fi declarat persona non-grata si este obligat sa paraseasca teritoriul Romaniei!

515

Un diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse de la Bucuresti va fi declarat persona non-grata si este obligat sa paraseasca teritoriul Romaniei, anunta MAE.

”Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE considera ca atacul de la Salisbury reprezinta o amenintare la adresa securitatii colective si a dreptului international. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit careia este foarte probabil ca Federatia Rusa sa fie responsabila de atac si cu faptul ca nu exista alta explicatie plauzibila”, se arata intr-un raspuns al Ministerului Afacerilor Externe, la o solicitare News.ro.

”Precizam ca, in solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozitiilor Conventiei de la Viena cu privire la relatiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti ca un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata si ca este obligat sa paraseasca teritoriul Romaniei”, precizeaza MAE.

Este foarte important ca Romania sa dea “un semnal foarte clar de solidaritate cu Marea Britanie, mai ales in contextul discutiilor despre Brexit”, in ceea ce priveste reactia la otravirea fostului spion rus Serghei Skripal, a declarat Teodor Melescanu.

Ministrul Afacerilor Externe a vorbit despre acest caz in cadrul unei conferinte comune de presa cu omologul lituanian Linas Linkevicius.

“Am discutat aceste chestiuni care au fost dezbatute la Consiliul European si unde se doreste la nivelul UE sa fie o pozitie echilibrata si coerenta din partea tuturor tarilor membre. Din punctul nostru de vedere, acest lucru este foarte important, dar si mai important este sa dam un semnal foarte clar de solidaritate cu Marea Britanie, mai ales in contextul discutiilor despre Brexit”, a afirmat seful diplomatiei romane, potrivit Agerpres.

Melescanu a subliniat ca tara noastra sustine colaborarea pe teme de aparare cu Marea Britanie si dupa Brexit.

“Dupa plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeana, daca aceasta va fi decizia finala, noi ne dorim sa avem o relatie cat mai stransa pe probleme de securitate si aparare intre Marea Britanie si Uniunea Europeana”, a spus el.

“A arata solidaritatea noastra este un semnal foarte clar ca dorim o evolutie in acest sens. Autoritatile romane evalueaza in prezent care ar fi posibilitatile de reactie a Romaniei. Dorim sa ne exprimam solidaritatea si in termenul prevazut”, a spus Melescanu.

in aceeasi nota, ministrul de Externe lituanian, Linas Linkevicius, a afirmat ca acest caz este o “provocare pentru toata comunitatea internationala”, care necesita “masuri coordonate dar si nationale”.

“Pentru prima data dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, arme chimice militare au fost folosite pe teritoriul Uniunii Europene impotriva civililor si aceasta merita intreaga noastra atentie. Acestea sunt metode de neacceptat in general si in special in acest caz si trebuie sa reactionam adecvat”, a punctat oficialul lituanian.

Moscova a negat ca ar avea vreo implicare in otravirea, la data de 4 martie, a fostului dublu spion rus Serghei Skripal si a fiicei sale, in primul atac cunoscut cu un agent neurotoxic in Europa dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Marea Britanie a expulzat 23 de cetateni rusi in urma acestui scandal, iar Moscova a reactionat imediat expulzand un numar similar de britanici.

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat la Varna, a anuntat ca 14 state membre UE au decis sa expulzeze diplomati rusi. Si Statele Unite expulzeaza 60 de diplomati rusi.