Romania i-a interzis vicepremierului rus sa survoleze spatiul sau aerian! Reactia lui Rogozin: Asteptati raspuns, nemernicilor!

566

Dupa ce Romania a interzis survolarea spatiului aerian romanesc pentru avionul in care se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, acesta a transmis pe Twitter un mesaj foarte dur.

El sustine ca autoritatile din tara noastra au pus in pericol viata pasagerilor din avion.

„Autoritatile Romaniei au pus in pericol pasagerii avionului S7, femei si copii. Combustibilul era suficient doar pana la Minsk. Asteptati-va la un raspuns, nenorocitilor!”, a scris Rogozin pe Twitter.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a confirmat faptul ca i-au interzis lui Dmitri Rogozin sa intre in spatiul aerian romanesc.

Aeronava S7, in care se afla Rogozin, a aterizat la Minsk, pentru a fi alimentata cu combustibil.

Potrivit Deschide.md, Dmitri Rogozin a declarat pentru agentia TASS ca „in timpul zborului, dispeceratul Roman de la Bucuresti a luat legatura cu dispeceratul avionului, pentru a preciza lista pasagerilor si pentru a se convinge ca la bordul avionului se afla delegatia rusa si liderul ei. Dupa aceasta am fost anuntati ca ne este interzis sa intram in spatiul aerian al Romaniei. Pilotii au luat legatura cu Budapesta si am cerut ca eu, impreuna cu delegatia, sa coboram in capitala Ungariei, avionul sa plece in Moldova, iar in privinta delagatiei urma sa se clarifice Ministerul de Externe al Rusiei. Totodata, pilotii au vrut sa se inteleaga sa alimenteze avionul in Budapesta, insa Ungaria a refuzat sa ne lase sa aterizam la Budapesta”.

Oficialul rus ar fi trebuit sa aterizeze pe Aeroportul International din Chisinau in jurul orei 15:00, fiind invitat de presedintele pro-rus al Republicii Moldova, Igor Dodon, sa participe, in regiunea separatista transnistreana, la evenimentele dedicate implinirii a 25 de ani de la debutul miisiunii de mentinere a pacii pe Nistru.

La ora 12:00, pe Aeroportul International din Chisinau a avut loc o actiune de protest, la care au luat parte Miscarea Civica unionista Tinerii Moldovei, Asociatia ODIP si veterani ai razboiului de pe Nistru din 1992. Protestatarii voiau sa impiedice accesul vicepremierului rus pe teritoriul Republicii Moldova. Veteranii, arborand steagul Romaniei si al Uniunii Europene, au afisat mesajul: „Rogozin, criminal de razboi”.

Dmitri Rogozin este unul dintre cei mai antipatizati oficiali rusi la Chisinau.

in mai 2014, vicepremierul rus a fost inclus pe lista cu sancţiuni vizand oficialii ruşi impuse de UE ca retaliere la anexarea Crimeei de catre Moscova. Printre sancţiunile adoptate se numara şi interzicerea tranzitarii spaţiului aerian ale ţarilor membre.

Pe internet circula de saptamana trecuta o petitie, lansata de unul dintre expertii IDIS „Viitorul”, Rosian Vasiloi, pentru declararea lui Rogozin – numit „sponsor al separatismului” si „sustinator deschis al rabzboiului hibrid” – persona non grata in Republica Moldova.

Nu este prima oara cand se cere sa-i fie impusa o interdictie pe viata vicepremierului rus. La Chisinau, a devenit deja o traditie ca Dmitri Rogozin – abundent in declaratii belicoase si ofensatoare la adresa Republicii Moldova si pasionat de a fi fotografiat alaturi de arme Kalasnikov si tancuri sovietice – sa fie primit pe Aeroport cu actiuni de protest.

in august 2014, Rogozin avea programata o intalnire la Chisinau cu ministrul de atunci al Economiei, actual presedinte al Parlamentului, Andrian Candu. Vicepremierul venea insotit de reprezentanţi ai Serviciului Fitosanitar, Ministerului Economiei, Serviciului Vamal, dar şi ai Ministerului Culturii de la Moscova. Ulterior, acestia urmau sa se deplaseze la Tiraspol, pe fasia separatista din stanga Nistrului. Tinerii din Partidul Liberal aveau sa il intampine pe Aeroport pe Dmitri Rogozin cu struguri (referire la embargoul rus impus Republicii Moldova), pistoale de jucarie (simbol al agresiunii Rusiei asupra Ucrainei) şi votca, antagonic tradiţiei romaneşti de a oferi musafirilor paine şi sare.

in acelasi an, in mai, Dmitri Rogozin, aflandu-se la bordul unui avion care se deplasa Tiraspol spre Rusia, a fost intors din drum şi a aterizat pe Aeroportul din Chişinau. Oficialul rus avea urmatoarea misiune: sa se intoarca la Moscova cu listele de semnaturi ale persoanelor care susţineau alipirea regiunii transnistrene la Rusia, peste 185.000 de semnaturi. Autoritatile de la Chişinau i-au confiscat atunci din avion aproximativ 30.000 de semnaturi, Rogozin reuşind sa se intoarca in Rusia doar cu 155.000 de semnaturi.