Stiri Romania

Romania fierbe la 40 de grade! Cod rosu de canicula in mai multe judete din tara!

ANM a emis, joi, un cod rosu de canicula pentru mai multe judete din tara. Restul zonelor, inclusiv in Capitala, va fi cod portocaliu de canicula.

Judetele pentru care a fost emis codul rosu sunt: Dolj, Mehedinti, Caras-Severin, Hunedoara, Timis, Arad, Alba, Bihor, Salaj, Satu-Mare, Cluj si Mures. in restul tarii va fi cod portocaliu de canicula.

Loading...

”Vineri (4 august) si sambata (5 august), valul de caldura care a debutat inca de luni (31 iulie) va continua sa se intensifice, iar disconfortul termic va deveni deosebit de accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pe arii extinse pragul critic de 80 de unitati si se va situa frecvent, in zonele joase de relief, intre 82 si 84 de unitati. Temperaturile minime vor fi cuprinse, in general, intre 22 si 25 de grade.

in zonele de campie si de podis ale judetelor: Satu Mare, Bihor, Arad, Timis, Caras-Severin, Salaj, Cluj, Mures, Alba, Hunedoara, Mehedinti si Dolj, se vor inregistra temperaturi maxime extreme, comparabile cu recordurile absolute ale perioadei si care se vor situa intre 39 si 42 de grade.

in Moldova, Dobrogea, Muntenia si local in Maramures, Transilvania si Oltenia temperaturile maxime se vor situa, in general, intre 36 si 39 de grade, valori cu mult mai ridicate decat mediile climatologice specifice perioadei.”, informeaza ANM.

Treptat, valul de caldura se va restrange catre regiunile sudice si va persista pana spre mijlocul saptamanii viitoare. Gradul de instabilitate atmosferica va fi in crestere, in special in zonele de munte si in jumatatea de nord a tarii.

Indicele de confort termic, extrem de ridicat. Joi, in jurul orei 12.00, indicele de confort termic a depasit pragul critic de 80 de unitati in mai multe zone din sud-estul tarii. De asemenea, in unele zone din Dobrogea, indicele UV a depasit pragul de 8 unitati.

Pana joi seara, toata tara se afla sub cod portocaliu si cod galben de canicula. Potrivit meteorologilor, in aceste zone disconfortul termic va fi deosebit de accentuat si se vor inregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent intre 36 si 39 de grade Celsius.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP