Economic

Romania depaseste estimarile si inregistreaza cea mai mare crestere economica din UE!

Economia romaneasca a accelerat in al doilea trimestru al acestui an, inregistrand un avans de 5,9%, pe serie bruta, si 5,7%, ajustata sezonier, fata de aceeasi perioada din 2016, arata primele estimari publicate de INS.

In date ajustate sezonier, PIB-ul Romaniei a urcat cu 5,7% in al doilea trimestru fata de aceeasi perioada din 2016, dupa un avans de 5,7% in trimestrul I din 2017, de 5% in trimestrul IV din 2016 si de 4,4% in al treilea trimestru al anului trecut.

Trimestrul II din 2017 a fost al optulea trimestru la rand de crestere economica, arata seriile INS. Pentru primul semestru, cresterea economica a fost de 5,8%, pe serie bruta, si de 5,7%, pe seria ajustata.

Potrivit Eurostat, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE in trimestrul al doilea, urmata de Letonia, cu 4,8%, Cehia, cu 4,5%, si Polonia, cu 4,4%.

Fata de primul trimestru, Romania a consemnat a doua mare crestere economica din UE, de 1,6%, fiind devansata de Suedia, care a obtinut un avans al PIB de 1,7%. Economia Olandei a avansat la randul ei cu un ritm ridicat, de 1,5%.

Loading...

Zona euro si UE au inregistrat ambele o crestere economica de 0,6% in trimestrul al doilea fata de primul trimetru. in termeni anuali, PIB-ul zonei euro a urcat cu 2,2%, iar cel al UE cu 2,3%.

INS nu a publicat miercuri detalii privind evolutia sectoarelor economice, care urmeaza sa fie prezentate abia la inceputul lunii septembrie.

in primul trimestru din acest an, patru sectoare au avut o contributie determinanta la cresterea economica, noteaza News.ro.

Astfel, activitatea din sectorul informatii si comunicatii a crescut cu 15,3% fata de primul trimestru din 2016, iar activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport – categorie care cuprinde cele mai multe servicii – au urcat cu 9,4%.

De asemenea, sectorul comertului a crescut in primul trimestru cu 7,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce industria – sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB – a avansat cu 6,8%.

Statisticile oficiale arata ca, in primul trimestru, un singur sector a fost pe minus, cel al intermedierilor financiare (ce include in special bancile, asigurarire si pensiile private), care a scazut cu 0,7%.

De asemenea, rate mici de crestere fata de trimestrul I din 2016 au fost inregistrate in agricultura (+0,9%), constructii (+1,2%) si tranzactii imobiliare (+2,8%).

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost sustinuta in primul trimestru in principal de consum, asa cum estimau toti analistii. Astfel, cheltuielile pentru consum final ale gospodariilor populatiei au urcat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la cresterea PIB, iar variatia stocurilor a avut o contributie de +0,2%, arata datele revizuite ale INS.

in 2016, economia romaneasca a crescut cu 4,8%, cel mai inalt ritm de dupa 2008. in 2015, economia romaneasca a avansat cu 3,9%.

Pentru intregul an 2017, Guvernul mizeaza pe o crestere economica de 5,2%, in timp ce institutiile internationale si cei mai multi analisti financiari estimeaza un ritm cuprins intre 4% si 5%.

loading...
loading...
Loading...
Spre TOP