Romania a pierdut un credit de 465 milioane de euro pentru metroul Drumul Taberei pentru ca nu a folosit banii!

514

Banca Europeana pentru Investitii (BEI) a anulat un imprumut de 465 milioane euro, acordat Romaniei in 2011 pentru modernizarea magistralei de metrou Drumul Taberei-Pantelimon, tronsonul Universitate-Pantelimon, ca urmare a faptului ca nu s-au efectuat trageri de fonduri in perioada 2013-2016, se arata in ultimul raport de audit al Curtii de Conturi.

”Conducerea Ministerului Finantelor Publice va dispune masurile legale ce se impun pentru incheierea amendamentului cu privire la anularea Contractului de finantare incheiat cu Banca Europeana de Investitii, conform art. 6 alin. 2 din Legea nr. 33/2013 privind ratificarea Contractului de finantare dintre Romania si Banca Europeana de Investitii, aferent Proiectului de modernizare a metroului din Bucuresti – etapa a V-a, magistrala 5 Drumul Taberei-Pantelimon, tronsonul Universitate-Pantelimon, semnat la Bucuresti la 16 decembrie 2011”, recomanda Curtea de Conturi.

Linia M5 a Metroului din Bucuresti este o magistrala in constructie, planificata a deservi locuitorii cartierelor Drumul Taberei si Piata Iancului. Aceasta va avea ca statii finale Ghencea, in cartierul Drumul Taberei si statia Antilopa, in cartierul Pantelimon. Tronsonul Universitate – Pantelimon va avea 8 km si 13 statii, una dintre ele fiind de legatura cu linia M1 la Piata Iancului. Tronsonul Piata Iancului – Pantelimon, a treia sectiune a magistralei, ar urma sa fie gata in anul 2030

Raportul Curtii de Conturi mai precizeaza ca procesul de contractare a imprumuturilor angajate de la institutiile financiare internationale se realizeaza in perioade lungi de timp, cu consecinte directe in implementarea proiectelor prioritare pentru economia romaneasca, cum ar fi nerespectarea graficului de realizare a proiectelor sau anularea imprumuturilor.

Curtea de Conturi atrage atentia asupra duratei indelungate privind aranjamentele financiare si in cazul Acordului-cadru de imprumut in scopul finantarii Proiectului privind constructia de locuinte pentru persoanele/familiile tinere din Romania destinate inchirierii, in valoare de 175 milioane euro, care a generat intarzieri in derularea perioadei de implementare a proiectului, respectiv 2016-2020.