Romania a depus dosarul de candidatura pentru relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente la Bucuresti!

473

Guvernul Romaniei a depus luni, la Comisia Europeana, dosarul de candidatura pentru relocarea, la Bucuresti, a Agentiei Europene pentru Medicamente, in contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii si al Irlandeide Nord din Uniunea Europeana.

„Depunerea dosarului de candidatura inseamna un obiectiv atins, in stadiul actual al procedurilor care vizeaza relocarea sediului Agentiei Europene a Medicamentului. Am incredere in sansele Romaniei de a se califica pentru aceasta selectie, pentru ca dispunem de o expertiza substantiala in sectorul medical. Informatiile din dosarul de candidatura sustin cu elemente concrete argumentele noastre ca Romania este pregatita sa-si asume o astfel de responsabilitate”, a declarat premierul Mihai Tudose, potrivit Guvernului.

Locatia propusa de Romania se afla in zona de nord a Bucurestiului, chiar in spatele statiei de metrou Pipera. Agentia Europeana pentru Medicamente ar urma sa fie gazduita de o cladire noua, care va avea o suprafata de aproximativ 27.000 de metri patrati, cu un centru de conferinte ce poate gazdui 720 de participanti si o excelenta infrastructura IT&C.

Agentia Europeana pentru Medicamente, una dintre cele mai mari si importante agentii europene, isi are in acest moment sediul la Londra. Este un organism descentralizat al Uniunii Europene, care are ca principala responsabilitate protectia si promovarea sanatatii publice, prin intermediul evaluarii si supravegherii medicamentelor destinate uzului uman.

Comisia Europeana va examina proiectele si va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului pana la 15 septembrie 2017, urmand ca hotararea finala sa fie luata in marja Consiliului Afaceri Generale din noiembrie 2017. Decizia ar urma sa fie formulata in baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru avand un numar egal de voturi. Statul membru care va fi selectat pentru gazduirea sediului Agentiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autoritatii Bancare Europene.