Romania a cerut oficial ajutorul tarilor din UE si NATO pentru criza de imunoglobulina! A fost declansat mecanismul de alerta european!

446

Romania a activat mecanismul de alerta european prin care solicita imunoglobulina, a anuntat luni ministrul Sanatatii, Sorina Pintea. Romania a cerut oficial ajutorul tarilor din UE si NATO pentru criza de imunoglobulina, ministrul Sanatatii Sorina Pintea anuntand ca i-a comunicat si prim-ministrului ca va activa aceasta procedura.

„Avand in vedere discontinuitatile aparute incepand de anul trecut in aprovizionarea cu imunoglobulina umana, Ministerul Sanatatii a luat deciza pentru declansarea Mecanismului European de protectie civila. Deciza a fost aprobata de premierul Romaniei”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Declansarea acestui mecanism se realizeaza in baza Deciziei nr. 1313/2013 a Parlamentului si Consiliului European, in vederea asigurarii cantitatii necesare de imunoglobulina umana pentru tratamentul pacientilor romani.

Ministerul Sanatatii a informat Punctul Local National al Mecanismului European de protectie civila din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta despre aceasta decizie si despre necesitatea ca aceasta institutie sa solicite sprijinul statelor membre ale Uniunii Europene pentru furnizarea in Romania a cantitatilor de imunoglobulina disponibile in alte state europene.

Demersurile pentru achizitionarea imunoglobulinei vor fi realizate de catre Compania Nationala „UNIFARM” SA, care va acoperi si costurile.

„Discontinuitatile in aprovizionarea cu imunoglobulina au fost generate de retragerea de pe piata a producatorilor care asigurau peste 80% din necesar. in ciuda eforturilor depuse de Ministerul Sanatatii in anul 2017, inclusiv eliminarea taxei clawback pentru imunoglobulina prin adoptarea de catre Guvernul Romaniei a Ordonantei de urgenta nr. 100 /2017 pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii, de scutire de la plata contributiei trimestriale a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana, in prezent continua criza de imunoglobulina pe piata din Romania, cu impact vital asupra vietii pacientilor diagnosticati cu imunodeficiente primare, boli auto-imune, boli neurologice etc”, mai precizeaza comunicatul.

„Am epuizat toate variantele de rezolvare pe termen scurt a lipsei de imunoglobulina in spitale, asa ca am decis sa declansam Mecanismul European de protectie civila, instrument creat pentru a rezolva astfel de situatii”, a declarat ministrul Sorina Pintea, potrivit comunicatului.

Ministrul Sanatatii l-a anuntat pe premier despre decizie.

„Este o solicitare de ajutor prin mecanismul de protectie civila pe care l-am activat in aceasta seara pentru aprovizionarea cu imunoglobulina necesara pacientilor nostri”, a spus Pintea.

Ea a precizat ca demersul sau a fost determinat de lipsa imunoglobulinei de pe piata si de faptul ca pacientii au ramas fara medicament.

„Am facut toate eforturile necesare pentru a rezolva aceasta problema. Statul roman a suspendat clawback pentru acest produs pentru o perioada de doi ani si totusi nu s-a intamplat nimic, pe 6 februarie am anuntat ca vom apela si la acest mecanism. Pentru martie nu se preconizeaza sa intre nicio fiola, iar in aprilie am ceva promisiuni, dar nu mai cred. Prin urmare l-am informat pe primul ministru si am primit acceptul sa declansam aceasta procedura. Aceasta procedura este o alerta la nivel european, prin care se solicita medicamentul pentru Romania”, a declarat ministrul.

in urma cu o luna Sorina Pintea anunta ca a primit garantia distribuitorilor ca in luna aprilie vor mai fi trimise alte 1.000 de doze de imunoglobulina, pe langa celelalte peste 2.000 de doze ce vor mai fi trimise saptamana aceasta.

Compania Nationala „Unifarm” S.A. a informat Ministerul Sanatatii ca pe 5 februarie au intrat in tara un numar de o mie de doze de IGVena. Tot atunci, C.N. „Unifarm” S.A. anunta ca va primi alte 600 de flacoane de INTRATECT. Ambele medicamente sunt utilizate pentru tratamentul imunodeficientelor primare. De asemenea, pentru tratamentul imunodeficientelor secundare, pana la finalul acestei saptamani vor mai fi achizitionate 2200 de flacoane de Pentaglobina.

Discontinuitatile aparute anul trecut in aprovizionarea cu imunoglobulina, cauzate de retragerea de pe piata a unor producatori care asigurau peste 80% din necesarul de produse, au determinat retragerea din Lista C2 a medicamentelor cu probleme in aprovizionare. in urma aprobarii Ordonantei de urgenta de suspendare temporara a obligatiei de plata a taxei clawback pentru detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor derivate din sange uman sau plasma umana, in luna decembrie 2017, imunoglobulinele au fost reintroduse in lista C2, fiind astfel decontate din Fondul National Unic al Asigurarilor Sociale de Sanatate (FNUASS).