Regina Maria era sa rateze Marea Unire! Starea Altetei incepuse sa se inrautateasca

798

 

Cel mai important eveniment din istoria poporului roman ramane Marea Unire. Contributia Reginei Maria a fost una uriasa – a sustinut intrarea Romaniei in razboi alaturi de puterile aliate, convingandu-l pe Regele Ferdinand (german de origine) sa lupte impotriva propriei sale tari, pentru realizarea unitatii nationale a romanilor.

1918 – Are loc unirea pe baza propriei vointe manifestate a provinciilor romanesti Basarabia (27 martie 1918), Bucovina (28 noiembrie 1918) si Transilvania (1 decembrie 1918) cu regatul Romaniei. Regina Maria are astfel o contributie hotaratoare la lupta pentru realizarea statului national unitar roman.

“Oricate greseli va fi comis Regina Maria, inainte si dupa razboi, razboiul ramane pagina ei, pagina cu care se poate fali, pagina care se va aseza in istorie la loc de cinste. O gasim in transee printre combatanti in randurile inaintate, o gasim in spitale si in toate posturile sanitare printre raniti si bolnavi. O gasim de fata la toate adunarile care incercau sa faca putin bine. Nu a cunoscut frica de gloante si de bombe, cum nu a cunoscut teama si scarba de molima sau nerabdarea fata de eforturile asa de des inutile, provocate de dorinta ei de mai bine. Regina Maria si-a indeplinit datoria pe toate fronturile multiplei sale activitati. Se poate afirma ca, in rastimpul pribegiei noastre in Moldova, Regina Maria a intrupat aspiratiile cele mai inalte ale constiintei romanesti. Prin modul cum a influentat in 1916 intrarea Romaniei in razboi si din nou in 1918, cand aproape numai datorita ei Regele Ferdinand nu a ratificat dezastruoasa pace de la Bucuresti, regina s-a asezat ca ctitorita a Romaniei intregite si ca una din cele mai mari figuri ale istoriei noastre nationale”, scrie omul politic Constantin Argetoianu.

„Hotararea de la Alba Iulia apare ca o sinteza intre programul national si cel social si o sinteza intre unirea neconditionata si unirea conditionata. (Exista marturii ca un grup de tineri ofiteri ardeleni alarmati de zvonurile despre o unire conditionata au patruns in camera in care se redacta hotararea si au exercitat presiuni pentru execitarea unirii neconditionate. in cele din urma, Iuliu Maniu avea sa gaseasca formula finala, dar numai dupa lungi discutii cu Vaida Voevod, partizan ferm al unirii neconditionate). Ea exprima o anumita rezerva critica fata de randuielile din Vechiul Regat, rezultata dintr-un amestec de repulsie fata de orientalismul moravurilor, mizeria taranimii si imaginea creata de indelungata propaganda maghiara ostila Romaniei.

Romanii din Basarabia, Bucovina, Transilvania si Banat voiau unirea cu Vechiul Regat si crearea statului national roman, dar, in acelasi timp, voiau si garantii ca acele aspecte negative din societatea romaneasca de peste Prut si Carpati – adica din patria-mama – nu se vor extinde si asupra lor. Dincolo de aceste rezerve – lesne de inteles si, in fond, benefice pentru natiunea romana – Marea Unire din 1918 a fost – si ramane – pagina cea mai sublima a istoriei romanesti. Maretia ei sta in faptul ca desavarsirea unitatii nationale nu este opera nici unui om politic, a nici unui guvern, a nici unui partid, este fapta istorica a natiunii romane, realizata intr-un elan tasnit cu putere din strafundurile constiintei unitatii neamului, un elan controlat de fruntasii politici, pentru a-l calauzi cu inteligenta politica remarcabila spre telul dorit.”

Cu doar doua saptamani inainte de Marea Unire de la Alba Iulia, Regina Maria se imbolnaveste, iar febra si durerile de cap se intetesc pe zi ce trece.

intr-un Monitor Oficial ce dateaza din anul 1918 si pastrat in stare perfecta in depozitul de documente al Serviciului Judetean al Arhivelor Nationale Ialomita, medicul familiei regale I. Mamulea descrie starea de sanatate a Altetei.

Primele simptome ale bolii au aparut pe data de 27 noimebrie 1918. „M.S. Regina sufera de gripa cu determinatiuni tracheo-bronsice“, scrie medicul regal I. Mamulea in documentul oficial.

Pe parcursul zilelor urmatoare, starea de sanatate a Reginei incepe sa se inrautateasca. Durerile de cap, tusea, febra si ametelile o chinuie ingrozitor. Astfel, la patul Altetei aflate in suferinta sunt chemati cei mai buni medici pe care Romania, iar fiecare dintre acestia incearca sa-i ofere cele mai bune tratamente, astfel incat Majestatea Sa sa-si revina si sa poata participa la evenimentele de la Alba Iulia, desfasurate pe data de 1 decembrie 1918.

in acelasi document, medicul consemneaza starea de sanatate a Majestatii Sale chiar in ziua de 1 decembrie 1918. „Examinand pe M.S. Regina am constatat ca fenomenele bronsice au devenit mai intense la baza stanga“, arata A1.