Reactia scriitorilor romani, dupa violentele din Piata Victoriei: „A fi pesedist e sinonim cu a fi represiv”

488

Scriitori precum Mircea Cartarescu, Ana Blandiana si Radu Vancu au reactionat dupa violentele izbucnite la protestul de vineri seara, din Piata Victoriei. Mircea Cartarescu a scris, pe Facebook, ca decizia Jandarmeriei de a folosi tunuri cu apa, grenade si gaze lacrimogene impotriva protestatarilor a fost o „actiune de intimidare”, conform News.ro.

„Sa terminam o data pentru totdeauna cu protestele de strada!” Este scopul ultim al violentei incredibile a jandarmilor in noaptea trecuta. A fost o actiune de intimidare pe termen lung a demonstrantilor pasnici (care-au aratat ca-n fotografia de mai jos, de dinainte de gazare). Pentru asta, a fost nevoie de diversiunea ultrasilor, care-a ”justificat” agresiunea fortelor de ordine. Scenariul e identic cu cel din 13-15 iunie 1990, cand minerii au ”curatat de golani” Piata Universitatii”, a precizat el.

Profesorul si scriitorul Radu Vancu a scris: „Orice reactie de asemenea amploare si violenta a jandarmeriei se face numai cu ordin de la cel mai inalt nivel. Regimul Dragnea a inteles ca a pierdut lupta in Parlament – a inteles ca legile justitiei si cele penale nu vor iesi cum vor ei – si a ales ca, din abuziv, sa devina represiv. De azi, a fi pesedist e sinonim cu a fi represiv.”

Si Ana Blandiana afirma pe Facebook ca odata cu aceste actiuni violente „ne-am reintors in 1990, sau poate inainte.”

„Nu sunt naiva si nu sunt optimista. N-am crezut nici o clipa ca protestele – cele din ultimul an si jumatate si cele de azi – vor face banda ajunsa la conducerea tarii sa renunte la putere. si totusi am fost si sunt convinsa ca protestele sunt importante si necesare. si am luat intotdeauna parte la ele.

Pentru ca protestele sunt singurul mijloc de dizolvare a umilintei, care altfel ne-ar mortifica celula sufletului colectiv pentru alte decenii. Pentru ca protestele sunt singurul mod de a ne dovedi ca suntem vii si ca nu acceptam sa recadem in „somnul cel de moarte”. Sa nu ne fie teama: Miraculoasa forta regeneratoare a protestelor consta in faptul ca – iata! – cu cat sunt mai reprimate, cu atat au mai multa dreptate.

In mod evident, in Romania istoria face marche-arriere. Ne-am reintors in 1990, doar ca, in locul minerilor, sunt folosite galeriile de fotbal, care nu ataca manifestantii, ci se travestesc in manifestanti pentru a-i compromite, iar jandarmii, inarmati impotriva populatiei civile cu arme de foc, bat si reprima ca in orice dictatura. Ne-am reantors in 1990, sau poate chiar inainte…”

50.000 de oameni au manifestat vineri in Piata Victoriei din Capitala. Protestul a degenerat, astfel ca in cursul serii au avut loc mai multe ciocniri violente intre grupuri de protestatari, care au aruncat cu pietre si alte obiecte spre jandarmi, si fortele de ordine, care au folosit grenade, gaze lacrimogene si tunuri cu apa. Printre cele 440 de persoane care au primit ingrijiri medicale au fost si copii si femei, iar in jur de 65 au ajuns la spital. Totodata, procurorii militari au deschis dosar penal privind interventia jandarmilor in Piata Victoriei.