Reactia lui Iohannis, dupa ce Guvernul a adoptat rectificarea bugetara: „E in afara cadrului legal”

656

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat, miercuri, dupa ce Guvernul a adoptat proiectul rectificarii bugetare fara Consiliul Suprem de Aparare a tarii (CSAT).

Astfel, seful statului a calificat drept „inadmisibila” abordarea Executivului, „in conditiile in care avizul CSAT este obligatoriu atunci cand sunt afectate bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale.”

Intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale, presedintele Iohannis sustine ca Guvernul se situeaza „in afara cadrului legal in vigoare”, ignorand cu buna stiinta necesitatea avizului CSAT.

„Ignorand cu buna stiinta necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situeaza de unul singur in afara cadrului legal in vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificarii bugetare in aceste conditii demonstreaza lipsa evidenta a dorintei de dialog a Guvernului in interesul cetatenilor”, se precizeaza in comunicat.

Potrivit sursei citate, aceasta este „o noua actiune care arata agenda paralela pe care Guvernul Dancila o are cu agenda reala a romanilor si o incercare de a abate atentia opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil sa gaseasca solutii.”

„Pesta porcina africana este cel mai elocvent exemplu de criza generata de lipsa masurilor pe care Executivul avea datoria sa le adopte, astfel incat sa fie stopata raspandirea virusului si sa fie evitate pagubele imense pe care in prezent vedem ca le suporta crescatorii de porcine si populatia”, mai transmite Administratia Prezidentiala.

Potrivit presedintelui Klaus Iohannis, „lipsa de viziune si de responsabilitate, cat si modul dezastruos in care a fost gestionata activitatea guvernamentala fac previzibila intrarea Romaniei in dificultati majore.”

„Responsabili pentru situatia complicata in care este impinsa tara noastra sunt atat membrii foarte slab pregatiti ai Guvernului, cat si partidele politice care sustin in continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani”.

Astfel, presedintele Romaniei considera rectificarea bugetara „una necesara si, tocmai de aceea, si-a manifestat intreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul si a gasi solutiile potrivite.”

„sedinta CSAT care a avut loc marti, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut incheia cu un aviz negativ, insa Presedintele Klaus Iohannis a considerat ca singura cale de a iesi din acest impas, in beneficiul Romaniei, este dialogul institutional. Acestei invitatii la colaborare loiala in interesul public, Guvernul ii raspunde prin obtuzitate politica, preferand sa intretina un conflict, care ii afecteaza direct pe cetateni.

Din pacate, nu este prima data cand Guvernul si Prim-ministrul refuza dialogul institutional cu presedintele Romaniei, preferand ca, in locul atributiilor constitutionale si al cooperarii loiale, sa puna indicatiile primite de la conducerea de partid.

Dincolo de vulnerabilitatile de fond ale actualei constructii bugetare, prin adoptarea rectificarii bugetare in absenta avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forteaza limitele.” Constitutiei. Acest demers reprezinta o deraiere grava de la principiul colaborarii loiale pe care ar trebui sa se intemeieze functionarea democratica si eficienta a institutiilor statului roman.

Decizia prim-ministrului de a refuza dialogul institutional pe o problema urgenta si de importanta deosebita conduce astfel la un blocaj institutional. Un asemenea comportament nu poate ramane nesanctionat. Ca atare, in vederea realizarii rolului constitutional de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, Presedintele Romaniei va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentala i le confera.

In acest sens, Presedintele Romaniei solicita public Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a verifica in ce masura Ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 indeplineste exigentele constitutionale de adoptare.”