Rasturnare de situatie! MAE anunta ca unul dintre romanii declarati morti in urma tragediei din Genova este in viata!

304

Ministerul Afacerilor Externe anunta ca unul dintre cei doi romani confirmati morti in urma tragediei din Genova este in viata, fiind internat in coma profunda de gradul IV la o unitate medicala din Genova.

Comunicatul integral MAE

In continuarea informatiilor referitoare la incidentul produs la data de 14 august 2018, pe autostrada A10, in apropiere de Genova, ca urmare a prabusirii unei portiuni din viaductul Morandi, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari:

Avand in vedere dificultatile majore intampinate de autoritatile italiene la identificarea cu exactitate a fiecarei victime implicate in tragicul incident si ca urmare a extinderii demersurilor de verificare a corectitudinii datelor, inclusiv cu sprijinul familiilor cetatenilor afectati, s-a constatat faptul ca primul dintre cetatenii romani declarat ca decedat de catre autoritatile italiene, la data de 14 august 2018, este in viata si este internat in coma profunda de gradul IV la o unitate medicala din Genova.

Eroarea a fost sesizata in cursul acestei zile, odata cu sosirea familiei care a constatat ca trupul neinsufletit prezentat de autoritatile italiene pentru identificare nu era cel al cetateanului roman in cauza.

Autoritatile italiene vor efectua procedurile necesare pentru indreptarea erorii si a deciziei prin care a fost constatat si declarat decesul cetateanului roman. in acest scop, reprezentantii echipei consulare mobile au efectuat mai multe demersuri pe langa autoritatile locale.

Echipa consulara mobila din cadrul Consulatului general al Romaniei la Torino acorda asistenta familiilor celor doi cetateni romani. Reprezentantii oficiului consular aflati la fata locului isi continua activitatea de asistenta si mentin in permanenta legatura atat cu autoritatile locale, cat si cu unitatile medicale la care au fost transportate victimele.

Mentionam faptul ca operatiunile de scoatere a tuturor persoanelor de sub daramaturi nu s-au finalizat. Data fiind complexitatea si gravitatea situatiei, exista totodata dificultati majore in ceea ce priveste identificarea exacta a tuturor victimelor si stabilirii identitatii persoanelor afectate.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani afectati pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale oficiului consular:+39 011 249 57 75; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64; +39 011 235 90 53, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta sau la numarul de urgenta al oficiului consular: +39 338 756 8134.

Cel mai nou bilant indica 39 de morti si 16 raniti, insa pompierii sustin au scos zeci de oameni vii de sub daramaturi. inca in stare de soc, italienii au inceput sa caute vinovatii pentru aceasta tragedie despre care tot mai multe voci afirma ca era inevitabila. Podul a avut probleme inca de la inceput, iar traficul intens si lipsa rutelor ocolitoare au agravat lucrurile.

Sub tonele de beton prabusite la locul dezastrului de la Genova, echipele de salvatori au gasit si un roman de doar 36 de ani. El este din Gorj si se afla la volanul unui TIR cand viaductul a cedat. Barbatul venea din Franta iar in urma cu cateva zile se fotografiase langa vehiculul de mare tonaj din care acum au ramas doar niste resturi. in prezent este internat in coma profunda de gradul IV la o unitate medicala din Genova, potrivit MAE.

Cea de-a doua victima ar fi, potrivit presei de la Chisinau, Anatolie Malai, in varsta de 44 ani, cu dubla cetatenie, romana si moldoveneasca. si el era sofer de TIR iar acasa il asteptau 3 copii mici.

O soarta tragica au avut si doi italieni care mergeau cu baietelul lor in vacanta in Sardinia. Aveau masina plina de bagaje si de jucarii. Trupul copilului de 7 sau 8 ani a fost printre primele recuperate de echipele de salvare.

In jur de 30 de autoturisme si 5 vehicule de mare tonaj au cazut in gol de la 50 de metri in momentul cand o portiune de 80 de metri din pod a inceput sa se surpe. Fostul fotbalist Davide Capello a scapat cu viata ca prin minune.