Raportul Ministerului Sanatatii: Mortalitatea la rujeola e mult peste medie. De vina pentru epidemie e si mass-media!

751

Ministerul Sanatatii arata, in raportul privind vaccinarea transmis de ministrul Florian Bodog premierului Mihai Tudose, ca este necesara promovarea legii vaccinarii si reorganizarea intregului sistem de acordare a serviciilor medicale de vaccinare.

Acelasi raport arata ca „acoperirea vaccinala” a scazut continuu in ultimii zece ani, rata deceselor provocate de rujeola fiind, de la declansarea epidemiei, de 4 la o mie de cazuri, „mult peste cea cunoscuta in literatura de specialitate de 1-2 cazuri la o mie de copii”.

Potrivit raportului facut public de MS, de la debutul epidemiei de rujeola, din februarie anul trecut si pana in prezent, s-au inregistrat 32 de decese, iar numarul total de cazuri de imbolnaviri este de 8.246.

Rujeola a afectat mai ales judetele din vestul tarii, respectiv Caras-Severin, Arad si Timis, unde „acoperirea vaccinala a fost printre cele mai reduse (putin peste 50% din copiii eligibili au fost vaccinati cu doua doze de vaccin ROR) „, precizeaza MS, conform ziare.com.

Cauzele izbucnirii epidemiei de rujeola, care a cuprins aproape toata tara, sunt legate de scaderea continua a acoperirii vaccinare din ultimul deceniu si care s-a accentuat in ultimii doi ani prin refuzul parintilor de a-si imuniza copii, dar si pe fondul lipsei periodice a vaccinurilor.

Potrivit raportului, printre punctele slabe ale programului de vaccinare se numara:

lipsa de stocuri de vaccin pentru interventia in situatii de epidemie,
lipsa unui buget dedicat interventiei in situatii de urgenta,
lipsa personalului antrenat pentru interventie
lipsa unei proceduri standard pentru interventiile de urgenta,
lipsa unei evidente clare a copiilor eligibili la vaccinare si a numarului de persoane inscrise la medicul de familie,
capacitatea limitata de diagnostic microbiologic sau molecular.

Printre punctele slabe mentionate in raport se mai numara un management bicefal si insuficient coordonat al programului national de vaccinare, personal insuficient pentru gestionarea PNV, cat si vulnerabilitatea lantului de depozitare si distribuire a vaccinurilor.

„Amenintarile” care vizeaza programul de vaccinare au fost, printre altele, deficitul de informare, „goana dupa audiente/senzational a unor canale de presa, care pot afecta educatia pro-vaccinare prin difuzarea de informatii false, partinitoare” si lipsa de comunicare sistematica intre autoritati centrale si locale.

224.000 de copii nevaccinati

Pentru limitarea extinderii epidemiei de rujeola, Ministerul Sanatatii a demarat deja mai multe actiuni pentru identificarea tuturor localitatilor cu populatie la risc de imbolnavire, fiind vorba despre 2.277 de localitati fara medic de familie, cu acoperire vaccinala sub 95%, populatie de etnie rroma.

„Dupa catagrafierea copiilor care nu au fost vaccinati cu varste cuprinse intre 9-11 luni si 1-9 ani, rezulta ca sunt 224.202 copii restantieri la vaccinare avand intre 9 luni si 9 ani”, se arata in raport.

In raport se mentioneaza ca pentru fiecare dintre localitatile unde exista risc de imbolnavire au fost gasite spatii pentru organizarea unor centre de vaccinare. Astfel, este vorba despre organizarea a 964 de centre de vaccinare in care vor fi 1.929 de medici si 2.080 asistenti medicali.

Directorii executivi si adjuncti ai directiilor de sanatate publica din Caras Severin, Hunedoara, Neamt, Prahova si Ilfov vor fi schimbati din functii, a anuntat Ministerul Sanatatii, decizia fiind luata in urma unei analize privind implementarea campaniei nationala de vaccinare. Ceilalti directori de directii de sanatate publica din tara vor primi avertismente scrise.