Raed Arafat, mesaj pentru romani: Termoscanarea nu-ti ia datele, nu-ti ia CNP-ul de pe frunte! Ce risca firmele care nu masoara temperatura!

5

Masurarea temperaturii la intrarea in supermarket sau la sediile firmelor cu peste 50 de angajati este obligatorie, iar cei care nu fac acest lucru risca o amenda. seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, spune ca nu exista nicio problema de legalitate si ca masurarea temperaturii nu inseamna ca oamenilor li se iau datele sau „CNP-ul de pe frunte”, asa cum se arata in informatii false distribuite pe retelele sociale.

„Termoscanarea e facuta de la distanta, nu-ti ia datele, nu-ti ia CNP-ul de pe frunte, iti ia temperatura, nu-ti face absolut nimic. Daca e la un nivel inalt temperatura, iti recomanda sa mergi la medic. Nu vad nicio problema de legalitate, este mai mult vorba despre protectia celor care sunt intr-un spatiu. Si acum, cand am venit aici, pompierul m-a oprit si mi-a luat temperatura si sunt convins ca a luat temperatura si celorlalti. Nu este nimic rau in acest lucru”, a spus Raed Arafat.

El a precizat ca masurarea temperaturii nu este eficienta in cazul persoanelor infectate, dar care nu au simptome. „Stim ca circula printre noi foarte multi asimptomatici, asta e motivul pentru care cerem sa fie purtata masca”, a spus el.

Arafat a avertizat ca societatile comerciale care nu masoara temperatura la intrare risca amenda.

„Regula e regula, daca nu ia temperatura la intrare, e posibil sa fie amendat. Daca e o decizie luata la nivelul autoritatilor ca la supermarket, in locuri unde lucreaza mai mult de 50 de persoane, atunci clar ca va trebui sa se respecte regula si sa termoscaneze, cine nu o face si vine DSP sau organele de control e posibil sa fie amendat”, a mai spus Arafat.