Proprietarul unei vinarii din Italia a pus la dispozitia muncitoarelor din Romania un avion privat. Angajatorul spune ca sunt indispensabile

5

Proprietarul unei vinarii din Italia a inchiriat un avion privat pentru a aduce la lucru opt muncitoare din Romania despre care spune ca ii sunt indispensabile. De mai bine de un deceniu, femeile merg de doua ori pe an in peninsula pentru a-l ajuta la vie. Anul acesta, din cauza restrictiilor cauzate de Covid-19, ele au fost intoarse de la granita cu Ungaria. Dar, pentru ca sunt de neinlocuit, italianul a inchiriat un avion privat care a aterizat la Cluj de unde au fost preluate cele 8 femei, arata Digi24.

„Vreau sa spun ca mana de lucru in vie, in aceasta zona a Italiei, adica in Alto Adige, la granita cu Austria, de mai bine de 30 de ani provine din strainatate. In cazul meu, de aproximativ 10 ani am acest grup de doamne care vine din Romania. Este un grup pe care l-am instruit si care a invatat aceasta meserie foarte delicata”, a spus Martin Foradori Hofstätter, proprietarul cramei.

Nimic nu prevestea in urma cu cateva luni ca va fi o intreaga aventura pentru Martin Foradori Hofstatter, proprietarul unei crame in nordul Italiei, sa le aduca din Romania pe cele 8 femei care il ajuta de ani de zile la vie si fara de care nu se poate descurca. Dar, inchiderea granitelor pentru limitarea raspandirii noului coronavirus a facut din aducerea romancelor o misiune imposibila. Dupa ce a epuizat toate variantele, proprietarul cramei a inchiriat un avion care a aterizat la Cluj, de unde le-a preluat pe romance si le-a dus in Italia.

„A fost un gest pe care il pot numi nebunesc. Sa trimiti un avion in Europa pentru a recupera mana de lucru, nu cred ca l-a mai facut nimeni inainte. Am avut noroc apoi cu acest om de afaceri din Alto Adige, care ne-a pus la dispozitie avionul personal pentru aceasta misiune de salvare din Romania”, a povestit Martin Foradori Hofstätter.

Pentru Martin, lipsa de mana de lucru specializata s-ar fi tradus, la sfarsitul sezonului, in pierderi importante. Mediatizarea gestului sau a venit la pachet cu multe critici, dar la umbra lui sunt motive bine intemeiate.

„Sunt multe persoane care au inteles motivul acestui gest, cum sunt si multe, din pacate, care m-au atacat si criticat pentru ce am facut. Sunt persoane care nu stiu nimic despre vin, despre vie. Cred ca sticla de vin creste pe o planta si ca nu trebuie facut nimic. Nu stiu cata munca se afla in spate. Nu este o chestiune in care nu vreau conationali la munca, italieni. Dar aceasta meserie, in ultimii 30 de ani, conationalii mei nu au mai vrut sa o faca. Nici macar nu au mai vrut sa invete meseria.

Suntem intr-o situatie dramatica, dar un lucru important pentru mine este si continuitatea. Eu nu pot lua pe cineva care sa lucreze o luna, doua, trei, oameni care atunci cand vor incepe lucrurile sa se miste vor pleca. Eu am nevoie de continuitate”, spune proprietarul cramei.

Cele 8 romance muncesc la poalele Alpilor, pe o vale situata la 800 de metri altitudine.

„Uneori cantam, cand avem buna dispozitie mereu e asa. Lucram cu drag, ne place ceea ce facem. Suntem aici pentru familie si pentru bani. Munca noastra este apreciata”, spune Maria Codrea, care este muncitor sezonier.

„Aici este rodul, lasam doua rezerve ca la anul sa poata sa formeze capul fruct. asta e lemnul vechi, dam jos de pe el, lasam doi lastari la fiecare planta si se face recolta”, explica Ileana Ciuc.

Romancele au stat 14 zile in izolare dupa ce au ajuns in Italia, iar testele efectuate au iesit negative. Acum, singurul lor gand este sa se intoarca repede inapoi la familiile lor. La fel ca toti cei care lucreaza sezonier, femeile au venit in Italia pentru ca salariile sunt mai mari. Castiga aici intr-o luna cat in trei, sau poate chiar mai multe lucrate acasa. Asta daca au unde.

„Nu ti se ofera un loc de munca care sa-ti permita sa intretii o familie. Fiecare avem o familie, avem copii in spate, avem o casa de intretinut. La noi in tara nu ni se ofera. Aici, e altceva. Muncim, suntem departe de casa, dar avem pentru ce. Suntem apreciati pentru ceea ce facem”, a spus Maria Codrea.

Romancele au contracte de munca, sunt respectate si locuiesc in conditii dintre cele mai bune.

Citeste mai mult pe Digi24