Ce masuri urmeaza sa se aplice din 15 mai?

12

Proiectul de lege cu masurile care urmeaza sa se aplice din 15 mai a intrat in procedura parlamentara la scurt timp dupa ce guvernul l-a adoptat inainte de pranz. Executivul a cerul procedura de urgenta pentru intrarea in vigoare a legii. Social-democratii considera insa ca trebuie facute anumite corectorii.
Proiectul de legea a fost deja introdus pe agenda de maine a plenului Senatului, presedintele interimar al acestui for, Robert Cazanciuc, precizand ca documentul va fi adoptat de parlament in procedura de urgenta, dar cu mai multe clarificari privind masurile pe care populatia va trebui sa le respecte in perioada starii de alerta.
Seful Cancelariei premierului, Ionel Danca, a precizat ca proiectul adoptat azi de guvern instituie obligativitatea purtarii mastii in spatiile comerciale, la locul de munca si in mijloacele de transport. Vor fi permise comercializarea produselor alimentare si a bauturilor in centrele comerciale, care nu presupun ramanerea clientilor in aceste spatii. Autoritatile pot plafona preturile la medicamente, echipamente de protectie si dezinfectanti. Proiectul de lege mai prevede, intre altele, posibilitatea angajarii de personal fara concurs pe o durata de 6 luni, in functie de nevoile de prevenire si combatere a pandemiei.